Martin Mejstřík v Sušici

 

Listopadové ‘Škrtněte si, prosím’, bude věnováno  nejen zajímavým událostem z nedávné historie, ale především jejich osobnostem domácí scény. Na jevišti sušického kina přivítá moderátor Radek Nakládal  Martina Mejstříka, spisovatele a jednoho z hlavních představitelů a organizátorů studentského hnutí, které se podílelo na rozpodau koministického režimu a Vladimíra Černého – Old skauta a sušického rodáka.

 

mejstrik

(tv.nova.cz) Na podzim 1989 byl tehdy sedmadvacetiletý Mejstřík studentem DAMU. Při listopadových událostech se stal jedním z hlavních vůdců, “přirozeným lídrem” studentského hnutí. Byl to právě on, kdo dokázal 17. listopadu udržet dav demonstrantů na trase plánovaného pochodu na Albertov a kdo o den později v půl páté vyhlásil odhodlání studentů vstoupit do stávky. Účastnil se i řady dalších klíčových jednání, například 26. listopadu schůzky herců, studentů a zástupců občanských iniciativ s tehdejším předsedou vlády Ladislavem Adamcem.

O průběhu sametové revoluce později řekl, že byla “příliš sametová”. “Mrzí mě, že jsme se nedokázali vypořádat s tou odcházející mocí. Ona se nám sem vrací jinými cestami. To se nám myslím moc nepovedlo,” uvedl.

V roce 1991 dostudoval a v 90. letech pracoval jako novinář i v manuálních profesích, na přelomu milénia byl zastupitelem Prahy 1. V roce 2002 se dostal do Senátu za obvod ve středu Prahy, vyslala ho tam strana Cesta změny, která vznikla v okruhu lidí kolem petice Děkujeme, odejděte.

Upozornil na sebe hned několika zákony, které prosazoval. Chtěl například, aby se Zelený čtvrtek a Velký pátek staly státními svátky, angažoval se i v komisi, která usilovala o zákaz komunistické strany, kritizoval soudce s komunistickou minulostí a prosadil vznik Ústavu pro studium totalitních režimů. Stejně jako mnozí další bývalí studentští vůdci podporoval radar v Brdech.

 

{jcomments off}