kapusta

Polská kapusta s insekticidem

Víme, co jíme?

S důvěrou nakupujeme ovoce a zeleninu, abychom (většinou pozdě) zjistili, co všechno “zdravého”  jsme do sebe vlastně dostali….Třeba přípravek proti hmyzu. Tím byla nastříkaná kapusta z Polska, kterou prodával řetězec Tesco.

Většinou moc šancí, jak zjistit, že ten či onen výrobek nebo výpěstek obsahuje něco, co nám více než škodí, nemáme. Pomocníkem může být například  web SZPI  – POTRAVINY NA PRANÝŘI. Obrázek o tom, odkud pochází (a odkud nejvíce) škodlivé potraviny, si po jeho prohlédnutí  udělá zákazník určitě sám.

 

Zpráva Státní zemědělské a potravinářské inspekce :

 

SZPI zjistila kapustu s nadlimitním obsahem pesticidu chlorpyrifos

kapusta
V rámci cílených kontrol cizorodých látek v sortimentu čerstvého ovoce a zeleniny zjistila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nevyhovující šarži potraviny „Kapusta volná“ v provozovně společnosti Tesco Stores ČR a.s., Ústecká 1905/8, Děčín.

 

 

Jednalo se o čerstvou kapustu ve volném prodeji z přepravky, šarže: 4952000, země původu: Polsko, u které laboratorní rozbor SZPI potvrdil kontaminaci pesticidem chlorpyrifos  v množství 0,16 miligramů na kilogram (mg/kg). Příslušný právní předpis stanovuje maximální povolený limit pro přítomnost chlorpyrifosu na 0,01 mg/kg. Chlorpyrifos je insekticid, který se používá jako ochrana rostlin proti hmyzím škůdcům.

 

 

Z uvedených skutečností vyplývá, že provozovatel porušil Nařízení (ES) č. 396/2005 o maximálních limitech reziduí pesticidů v potravinách a krmivech a SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

Inspekce současně došetřuje případ v rámci dodavatelského řetězce.

 

O podobném případu SZPI informovala v tiskové zprávě dne 26. 10. 2018.

 

Zdroj: http://www.szpi.gov.cz

{jcomments off}