Prověření zpráv o obtěžování cizinci

pčr seal cmyk.svg

Zprávy na komunikačních sítích

SUŠICKO – Informace pro občany o obsahu zpráv zveřejněných na internetu. Postup pro rodiče, jak poučit děti při setkání s cizími lidmi. 

 

Policisté na obvodním oddělení i strážníci Městské policie v Sušici v uplynulém týdnu zaznamenali na komunikačních sítích různé zprávy o pohybu cizinců ve městě. První informace byla o obtěžování dívky a další o dopouštění se jiného protiprávního jednání.

 

 

Občané i nezletilé děti popisovali na komunikačních sítích události, které policisté z obvodního oddělení, v úzké spolupráci se strážníky městské policie, důsledně prošetřovali.  Po zjištění skutečného stavu věci, kdy došlo k vytěžení  dotčených osob i dalších svědků nebylo zjištěno, že by došlo k protiprávnímu jednání.

 

 

Vše zapříčinil neověřený zveřejněný článek na jedné komunikační síti, kde bylo uvedeno, že ze strany cizinců došlo k obtěžování dívek u prodejny  na ulici Nádražní. Prověřením se však ukázalo, že k žádnému pronásledování dívek vůbec nedošlo. Článek sepsaný o této události však vyvolal další  reakce, a tak následně došlo k šíření nepravdivých informací.

 

Například byla prověřována i informace o  přepadení prodejny ze strany maskovaných cizinců, kdy se nakonec  ukázalo, že šlo o běžný nákup a k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo. V tomto případě si zřejmě nezletilá osoba okolnosti vymyslela, protože chtěla svým příběhem zaujmout ostatní uživatele.

 

 

Evidujeme jeden oznámený případ o pronásledování dívek u lávky v Sušici. Nakonec se ukázalo, že neznámý mladík dívkám pouze řekl, že jsou hezká. I v tomto případě bylo zjištěno, že impulsem k obavě byl výše uvedený zveřejněný článek.

 

Zjištěné podněty byly ze strany policie prošetřeny a  žádné pronásledování nezletilých osob nebylo zjištěno.

 

Žádáme uživatele komunikačních sítí, aby si před zveřejněním zprávy na svých profilech všechny informace ověřili, zda jsou skutečně pravdivé. Upozorňujeme, že nepravdivým sdělením můžete naplnit skutkovou podstatu přečinu šíření poplašné zprávy.

 

Doporučení Policie ČR:

Děti a obtěžování cizími lidmi – zásady:

  • Zásady bezpečného chování vysvětlujte dětem klidně a nezastrašujte je.

  • V žádném případě by dítě nemělo reagovat na nabídky nebo náznaky cizích lidí a vůbec s nimi nekomunikovat.

  • Od cizích osob si musí dodržovat bezpečný odstup.

  • Nikomu neříkat adresu bydliště ani podrobnosti o rodině a v žádném případě nezveřejňovat na internetu.

  • S cizí osobou nikam nechodit ani nenasednout do neznámého motorového vozidla.

  • Při cestě do školy i zpět –  chodit bezpečnou cestou.

  • Při chůzi se vyhýbat opuštěným místům.

  • Neříkat, že jsem sám/a doma a do bytu nezvat cizí  osoby, jen se souhlasem rodičů.

  • Vysvětlete dítěti, že se nebudete zlobit, když přijde a řekne vám, co se stalo.
  • Neodmítejte dítě, když vás žádá o pomoc. Věřte dítěti, když říká, že mu někdo ublížil.
  • I malé dítě musí vědět, že nemá mluvit s cizími lidmi.


Dítě v ohrožení musí vědět, že v takové situaci může změnit své chování: může utíkat, křičet, lhát a počínat si tak, aby se dostalo do bezpečí.

 

Promluvte si dítětem o používání mobilního telefonu na veřejných místech, jak má reagovat na případné obtěžování cizím člověkem.

 

Pokud by se dítě setkalo s podezřelými nabídkami od cizích osob, neprodleně telefonujte na linku Policie ČR číslo 158 nebo případ oznamte na nejbližší policejní oddělení.

 

Rodiče – své rady neustále opakujte!

Naděje dítěte v ohrožení  se zakládá na jeho poučení.

{jcomments off}