Hlasujte pro sušický památník

Posledních 5 dní hlasování!

 

Soutěž Památka Plzeňského kraje

 

Plzeňský kraj vyhlásil pro rok 2018 soutěž “Památka Plzeňského kraje” o nejlepší realizaci obnovy nemovité kulturní památky.

Hlasovat pro nejlepší obnovu památky je možné prostřednictvím internetové ankety dostupné na adrese: soutezpamatka.plzensky-kraj.cz

Hlasování probíhá od 24. 10. do 26. 11. 2018 ve dvou kategoriích:

     1) Sochy a drobná architektura

     2) Stavby

Hlasovat můžete v každé kategorii zvlášť – oceněny budou obě vítězné památky.

Oceněny budou nejlépe provedené obnovy kulturních památek. Na základě výsledků internetového hlasování budou vyhlášeny ceny „Památka Plzeňského kraje – ceny veřejnosti“.

 

Hlavní ceny “Památka Plzeňského kraje” (v obou kategoriích) budou vybrány odbornou komisí sestavenou Krajským úřadem Plzeňského kraje. Ocenění budou předána panem hejtmanem a náměstkem hejtmana pro oblast kultury a památkové péče na slavnostním vyhlášení výsledků soutěže.

 

Všichni vítězové soutěže budou oceněni uměleckým předmětem, pamětním grafickým listem a dalšími věcnými cenami. Vítězové soutěže se rovněž zapíšou do pamětní knihy, která bude uložena na Odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje.

 

Vylosovaní tři hlasující z řad veřejnosti obdrží věcné ceny.

 

Pomozte nám ocenit úsilí vlastníků památek a rozšířit povědomí o kulturním dědictví kraje.

 

Hlasujte v soutěži Památka Plzeňského kraje 2018 ZDE.

 

 

Mezi soutěžními objekty v kategorii drobná architektura a sochy  najdete také

Památník odboje v Sušici

Památník je tvořen opěrnou zdí na půdorysu U, provedenou ze žulových kvádrů. Kolem obou nároží opěrné zdi jsou symetricky umístěna kamenná schodiště s rameny na půdorysu L a s mezipodestou. Uprostřed opěrné zdi je v její horní části vsazen sokl s městským znakem, po obou jeho stranách jsou před zdí figurální reliéfy symbolizující 1. a 2. světovou válku. Na kamenných kvádrech tvořících opěrnou zeď jsou jména padlých obyvatel města v obou světových válkách. Na soklu v ose pomníku původně stála socha T. G. Masaryka, která je dnes umístěna o několik metrů dále v travnaté ploše.
Pomník je komponován na osu významného veřejného prostoru před budovou Masarykovy školy, kompoziční osa pokračuje i na opačnou stranu přes lávku, přemosťující Otavu, do historického jádra města.

 

odboj

 

-pk-

{jcomments off}