horska

Mohutná pátrací akce na Šumavě

Více než šedesát lidí pátralo po osobě volající o pomoc, nikoho se nepodařilo najít

 

horska

 

 

Šumava, 18. listopadu 2018 – Do pátrací akce pod vrcholem Siebensteinkopfu jen kousek za hranicí se SRN se v neděli odpoledne zapojili záchranáři šumavské HS a čeští policisté.

 

 

Výzva přišla před půl třetí od Policie ČR s tím, že oni sami byli požádáni o pomoc německou stranou. „Podle všech informací se v udané lokalitě ozývalo silné volání o pomoc. Německá horská služba Bergwacht Bayern ihned zorganizovala rozsáhlou pátrací akci. Nás a policisty pak požádali, abychom v součinnosti s nimi prohledali úbočí vrchu směrem k naší hranici,“ uvedl k pátrací akci Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

 

 

Zatímco v českém úseku pátralo jen několik osob, v ostatních částech pohoří, kde by se zraněný mohl nacházet, se jednalo o mohutnou akci. „Jen za Bergwacht pátralo asi šedesát záchranářů, přítomna byla i LandesPolizei, Červený kříž a němečtí hasiči,“ komentoval dění pod Siebensteinkopfem Josef Tischler. Kolem půl šesté večer pak bylo pátrání přerušeno, aniž by se hledaná osoba našla.

 

 

„Přestože spolupráce českých i německých složek v terénu probíhala perfektně, vlastně vůbec nevíme, po kom jsme pátrali. Zdá se, že skutečně jediná informace, kterou všichni měli, byla ta o úpěnlivém volání o pomoc,“ doplnil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Připomněl, že podobná přeshraniční spolupráce probíhá na Šumavě vcelku často, ať už v případě pátracích akcí, tak u záchrany zraněných z obtížného hraničního terénu.

 

-ts hscr-

{jcomments off}