Andrea Staňková: Co jsem odmítla

as 2

Na ustavujícím jednání zastupitelstva města zazněla z úst předsedy MO Hnutí ANO 2011 Františka Jelínka odpověď na dotaz z publika, proč jsem se nezúčastňovala povolebních vyjednávání, odpověď v tom smyslu, že jednal s ODS v pondělí 8. 10. 2018 a z tohoto jednání vyplynula nabídka ODS na obsazení rady 3+2+2, kterou jsem odmítla, proto jsem nebyla k žádnému dalšímu jednání přizvána (a tím pádem jsem zřejmě odmítala i všechny další výsledky jednání). To byla ovšem pravdy jen polovina.

K pravdě je potřeba velké síly, kterou ne každý z nás vždy najde.

 

Vzhledem k množství otázek „proč jsem proboha pozici místostarosty nechtěla“, které se na mne sesypaly po jednání zastupitelstva a dostávám je dodnes, jsem toho názoru, že já i voliči, kteří projevili důvěru nejen mé osobě a práci, ale i programu, za nímž jsem ve volbách stála, si zaslouží prostor, aby pochopili, jak se v Sušici vyjednávalo o pozicích v radě a ve vedení města, a já že jim dlužím vysvětlení toho, co jsem vlastně odmítla.

 

 

Lídr ANO František Jelínek odcházel na povolební vyjednávání dne 8. 10. 2018 s pověřením vyjednat variantu na obsazení rady 2×ODS, 2×ANO, 2×Piráti a 1×Nezávislí, nebo 3×ODS, 2×ANO, 1×Piráti a 1× nezávislí. ODS tento návrh odmítla s tím, že navrhuje obsazení rady ve složení 3×ODS, 2×Sušičtí (STAN), 2× ANO. K dohodě nedošlo a ODS prohlásila, že bude hledat podporu koalice ODS a Sušičtí jinde.

 

 

Na setkání ANO a Pirátů 9. října se František Jelínek před všemi přítomnými vyjednávání vzdal a předal jej P. Javorskému. Opět jsem zde potvrdila, že bez podpory v radě pracovat jako místostarosta nemohu a v opačném případě jsem připravena tuto pozici přijmout. To podpořili jak Piráti, tak přítomní členové ANO, kteří se vyjádřili. Lídr ANO se dále nevyjadřoval.

 

 

Jednání ANO, ODS a Pirátů bylo v plánu následující den. Protože jsem od začátku prosazovala „jednoliniové vyjednávání“, trvala jsem také na tom, že jediný, kdo může vyjednávat a informovat svá uskupení jsou lídři (v případě ANO P. Javorský). O dohodě ODS ×Piráti ×ANO, natož i písemné, nepadlo slovo, nevěděla jsem o ní.

 

15. října opět jednali Piráti s ODS. Výsledek jejich jednání s ODS jsem obdržela v úterý 16. 10. dopoledne s tím, že sestavení rady by vypadalo následovně: starosta ODS, místostarosta uvolněný ANO, případně místostarosta neuvolněný Piráti – celkově 3×ODS, 2×ANO, 2×Piráti.

 

23. října po telefonátu s P. Haisem bylo zřejmé, že Piráti, jejichž podporu jsem neustále (dle jeho slov) měla, ANO a ODS dále jednají (potvrzeno lídrem Pirátů) o složení rady 3×ODS, 2×ANO, 2×Piráti.

 

 

26. října dostávám od P. Haise do mailu návrh koaliční smlouvy ODS, ANO, Piráti. Nedostatek informací směrem ke mně jsem pochopila, po zjištění a ověření zprávy, že místní organizace hnutí ANO se už v pondělí 22. října sešla (pochopitelně beze mne, neboť nejsem správně politicky angažovaná – člen hnutí) a většinou hlasů podpořila složení rady 3×ODS, 2×ANO a 2× Piráti s obsazením starosta P. Mottl, místostarosta F. Jelínek.

 

Když jsem Pavla Javorského požádala o vysvětlení těchto kroků a nekomunikace se mnou, pouze mi formou SMS sdělil, že varianta obsazení vlastně jakékoliv pozice mnou je pro ODS zcela neprůchodná.

 

———————————————————————————————————————————–

V květnu letošního roku, na jednání, u něhož byli přítomni i další členové ANO, se mě pan Jelínek zeptal (podobně to asi bývá u všech sdružení a uskupení, která jdou do voleb za určitým cílem), zda v případě dobrých volebních výsledků jsem připravena kandidovat na post starosty. Moje odpověď tehdy byla kladná. S touto dohodou jsme šli společně do voleb a postavili volební program.

 

Dodnes jsem ze strany ANO nedostala žádné vysvětlení toho, kdo s kým, jak, kdy a za jakým skutečným cílem vyjednával. Vzniklá dohoda s ODS je pro mne jasným porušením původních předvolebních dohod v rámci hnutí ANO.

 

Tímto dnes otázky směrem ke mně, kolem obsazování pozic ve vedení a radě města a nezodpovědnosti nebo nezájmu, považuji ze svého pohledu za uzavřené.

 

I nadále budu pracovat z pozice reálně nezávislého zastupitele, protože prostě mám Sušici ráda a patřím sem, věřím své práci.

 

 susice radnice ilustr

Andrea Staňková

 

 

_____________________________________________________________________________________

 

Dobrý den, dovolím si trochu okomentovat vyjádření Ing. A. Staňkové. Její původní text je psán černou barvou, můj červeně.

Po oznámení výsledku voleb první jednání MO ANO 2011 s nově zvolenými zastupiteli dne 7.10.2018. Účast: Staňková, Jelínek, Švarc, (omluven Javorský). Výsledek vyjednávat koalici 2x ODS (včetně starosty), 2x ANO (místostarostka Ing. Staňková), 2xPiráti a 1x Nezávislí (Ing. Janda). Postup schválen telefonicky Jandou, během hovoru s hlasitým odposlechem (hovor vedla Ing. Staňková), byla vedena řeč: „To co jsme si domluvili provedeme za 4 roky, nyní zatím odvoláme 3 vedoucí pracovníky úřadu (Lofelmann, Marek a Novák-tajemník).“ Proti jménu Ing. Marka se Ing. Janda ohradil „proč Marek“. Odpověď Ing. Staňkové, „Co udělal na K. Horách si vyhození zaslouží, vše Ti vysvětlím osobně“.

Tento postup ale nebyl s hnutím ANO konzultován.

 

Lídr ANO František Jelínek odcházel na povolební vyjednávání dne 8. 10. 2018 s pověřením vyjednat variantu na obsazení rady 2×ODS, 2×ANO, 2×Piráti a 1×Nezávislí, nebo 3×ODS, 2×ANO, 1×Piráti a 1× nezávislí. ODS tento návrh odmítla s tím, že navrhuje obsazení rady ve složení 3×ODS, 2×Sušičtí (STAN), 2× ANO. K dohodě nedošlo a ODS prohlásila, že bude hledat podporu koalice ODS a Sušičtí jinde.

 

Dále na tomto jednání F. Jelínek navrhl variantu 3xODS (starosta), 2x ANO (místostarosta Ing..Staňková) a 2x Piráti. Po jednání se Ing. A. Stańková se vzdává funkce místostarostky MMS s tímto obsahem: „A co bych jako místostarostka dělala??? Dívala se na to, jak neschopný z ODS pokračuje a ještě se pod to podepisovala? No promiň… ale to si představit fakt nechci“. A stále trvala na svolání velké koalice. Proč?, dle mého pohledu jejím motivem byla funkce starostky spojený s velkou mocí na radnici a realizací personálních změn. Přesně tak nás vítala na jednání dne 7.10.18 „Budu starostkou“.

 

Na setkání ANO a Pirátů 9. října se František Jelínek před všemi přítomnými vyjednávání vzdal a předal jej P. Javorskému. Opět jsem zde potvrdila, že bez podpory v radě pracovat jako místostarosta nemohu a v opačném případě jsem připravena tuto pozici přijmout. To podpořili jak Piráti, tak přítomní členové ANO, kteří se vyjádřili. Lídr ANO se dále nevyjadřoval.

 

Dle mne : stále měla naději na funkci starostky, jednání s Velkou koalici bylo naplánováno druhý den), já se distancoval od myšlenky na Velkou koalici z důvodu její nestability a z tohoto důvodu jsem se vzdal pozice vyjednavače. Ale mým hlavním důvodem k nepodpoře, o kterém jsem nehovořil byla, nějaká dohoda mezi Ing. Jandou a Ing. Staňkovou (viz.setkání ANO 7.10.), jejíž obsah nikdo ze členů hnutí neznal. A já nechtěl jsem být součástí vyřizování si starých sporů, a už vůbec NE personálních čistek. Pro mne se stala „Kukačkou“ NzK v ANO2011 (potvrdilo se později při hlasování o funkci místostarosty a nominací NzK na předsedkyni FV). Proto jsem s ní ukončil veškerý kontakt.

Jednání ANO, ODS a Pirátů bylo v plánu následující den. Protože jsem od začátku prosazovala „jednoliniové vyjednávání“, trvala jsem také na tom, že jediný, kdo může vyjednávat a informovat svá uskupení jsou lídři (v případě ANO P. Javorský). O dohodě ODS ×Piráti ×ANO, natož i písemné, nepadlo slovo, nevěděla jsem o ní.

 

15. října opět jednali Piráti s ODS. Výsledek jejich jednání s ODS jsem obdržela v úterý 16. 10. dopoledne s tím, že sestavení rady by vypadalo následovně: starosta ODS, místostarosta uvolněný ANO, případně místostarosta neuvolněný Piráti – celkově 3×ODS, 2×ANO, 2×Piráti.

 

 

18.1.2018 odpoledne byla Ing. Staňkové ze strany ANO (vyjednával Javorský) znovu nabídnuta funkce místostarostky ve variantě 3+2+2. Čtete správně, jedná se o stejné řešení jako jsem navrhl dne 8.10. a které odmítla dle svého pozdějšího vyjádření z důvodu nepodpory v radě. Co se změnilo, že najednou je podpora v radě, které má stejné složení? Jedna podstatná změna , již bylo jasné – nebude starostka. Tuto nominaci s funkcí místostarostky, bez výhrad přijala. Tato varianta při večerním jednání místní organizace ODS nebyla přijata s odůvodněním, že Ing. Staňková tuto pozici již jednou odmítla a je pro ně nedůvěryhodná. Stále ovšem zůstala platná nabídka 3+2+2 s funkcí místostarosty z ANO, nebo Pirátů, s tím, že budeme hledat další řešení.

19. října byla Ing. Staňková informována o výsledku jednání. (Švarc, Javorský), přičemž p. Hais a p. Javorský zvažovali přijmout funkci místostarosty. Byla zvažována možnost uvolněný, neuvolněný. Piráti oznamují, že na funkci uvolněného místostarosty nemají vhodného kandidáta.

22. října proběhlo jednání MO ANO Sušice s usnesením, na jehož základě byl znovu pověřen jednáním p. Jelínek a byl doporučen jako kandidát na funkci uvolněného místostarosty. Dále se vedla diskuze okolo Ing. Staňkové s výsledkem: Ing. A. Staňková se stala pro MO ANO 2011 Sušice nedůvěryhodnou osobou se značnými riziky, nejsou známé její dohody, pohnutky, které spočívají ve vyřizování osobních účtů. Dále bylo usneseno, že z těchto důvodů nebude informována o další průběhu vyjednávání.

 

23. října po telefonátu s P. Haisem bylo zřejmé, že Piráti, jejichž podporu jsem neustále (dle jeho slov) měla, ANO a ODS dále jednají (potvrzeno lídrem Pirátů) o složení rady 3×ODS, 2×ANO, 2×Piráti.

 

FJ komentuje: S ohledem na jednání z 19.10.2018 je to nepravděpodobné.

 

26. října dostávám od P. Haise do mailu návrh koaliční smlouvy ODS, ANO, Piráti. Nedostatek informací směrem ke mně jsem pochopila, po zjištění a ověření zprávy, že místní organizace hnutí ANO se už v pondělí 22. října sešla (pochopitelně beze mne, neboť nejsem správně politicky angažovaná člen hnutí) a většinou hlasů podpořila složení rady 3×ODS, 2×ANO a 2× Piráti s obsazením starosta P. Mottl, místostarosta F. Jelínek.

 

Pochopitelně bez ní, na základě usnesení MO ANO 2011 z 22.10.

 

Když jsem Pavla Javorského požádala o vysvětlení těchto kroků a nekomunikace se mnou, pouze mi formou SMS sdělil, že varianta obsazení vlastně jakékoliv pozice mnou je pro ODS zcela neprůchodná.

Byla informována jak telefonicky tak písemnou formou. Já jsem s Ing. Staňkovou dne 9.10.18 přerušil veškeré kontakty (viz. výše), ale tuto komunikaci prováděli P. Javorský a M. Švarc.

———————————————————————————————————————————-

V květnu letošního roku, na jednání, u něhož byli přítomni i další členové ANO, se mě pan Jelínek zeptal (podobně to asi bývá u všech sdružení a uskupení, která jdou do voleb za určitým cílem), zda v případě dobrých volebních výsledků jsem připravena kandidovat na post starosty. Moje odpověď tehdy byla kladná. S touto dohodou jsme šli společně do voleb a postavili volební program.

 

Ing. Staňková byla nominována do tzv. široké koalice jako kandidát na pozici starostky (tato koalice nezískala potřebnou podporu). Dále byla navrhnuta 2x na post místostarostky v koalici ODS+ANO+Piráti.

 

Dodnes jsem ze strany ANO nedostala žádné vysvětlení toho, kdo s kým, jak, kdy a za jakým skutečným cílem vyjednával. Vzniklá dohoda s ODS je pro mne jasným porušením původních předvolebních dohod v rámci hnutí ANO.

 

Toto se nezakládá na pravdě, informace dostávala jak telefonicky tak formou SMS od Pavla Javorského. Na vznesenou odpověď dostala odpověď. „VYJEDNANÉ OBSAZENÍ RM a OBSAZENÍ POZIC STAROSTY A MÍSTOSTAROSTY ODPOVÍDÁ VÝSLEDKŮM VOLEB“.

 

Tímto dnes otázky směrem ke mně, kolem obsazování pozic ve vedení a radě města a nezodpovědnosti nebo nezájmu, považuji ze svého pohledu za uzavřené. I nadále budu pracovat z pozice reálně nezávislého zastupitele, protože prostě mám Sušici ráda a patřím sem, věřím své práci.

 

Má pravdu, je stále zastupitelkou, která má před sebou při zasedání označení Hnutí ANO 2011, ale není členem zastupitelského klubu hnutí ANO 2011 a hnutí ani s její podporou nepočítá, stejné je to obráceně. Bylo to potvrzeno jejím hlasováním NE při volbě místostarosty. Proto prosíme všechny, nespojujte Hnutí ANO 2011 Sušice s Ing. Andreou Staňkovou a ani Ing. Andreu Staňkovou s hnutím ANO 2011 Sušice.

 

František Jelínek předseda MO Sušice ANO 2011

 

 

{jcomments off}