SLOVOSLEĎ v Horské synagoze

Horská synagoga v Hartmanicích připravuje zajímavý projekt, sejdou se při něm Ondřej Smeykal a Petr Nikl

 

Jak jdou dohromady poezie výtvarníka a zvuk didgeridoo? Přesvědčíte se, že velmi dobře. Horská synagoga Hartmanice  vás zve na  pořad, v němž má prostor, společný prostor, oboj.

Akce  s názvem Slovosleď, která se uskuteční v hartmanické synagoze v pátek 30. listopadu od 19 hodin, je  improvizovaným večerem poezie výtvarníka Petra Nikla za zvuku didgeridoo Ondřeje Smeykala.

 

Cílem společného vystoupení umělců je  sdílení imaginativní krajiny, tvořené zvukem australského didgeridoo a lidského hlasu.

 

30.11.synagoga

 

Ondřej Smeykal

narodil se v Sušici. Významný český hráč na australský lidový nástroj didgeridoo. Studoval na umělecké škole. Americká organizace Didge Project označila Smeykala jako jednoho z nejlepších neaboriginských (aboriginci- původní obyvatelé Austrálie) hráčů didgeridoo na světě.  Ondřej Smeykal svým unikátním a svérázným projevem objevuje nové dosud neprobádané oblasti hry na didgeridoo a posunutím zvukových možností nástroje o několik řádů dále tak pro současné interprety představuje velkou výzvou. Svým pojetím tak vytvořil svou vlastní kategorii. Poukazuje na bohaté kreativní možnosti tohoto nástroje. Maximální využití dechového fondu, práce bránice, mimických a artikulačních svalových skupin spolu s obrovským rytmickým potenciálem didgeridoo činí v podání Ondřeje z obyčejné děravé větve jakýsi malý komorní orchestr. 

 

Speciální kategorií je Smeykalova padegogická, populizátorská a výtvarná činnost. Lektoruje jak předškolní děti, tak dospělé fanoušky didgeridoo (řada jeho studentů v řadě zemí se stala již osobitými umělci), vytváří interaktivní audiovizuální programy, experimentuje s designerem Bořkem Šípkem a vytváří české křišťálové didgeridoo. Aktuálně vydává sólovou desku, a rozvíjí nový taneční, organický projekt s českým perkusistou Pavlem Plánkou.

 

Petr Nikl

Petr Nikl se narodil ve Zlíně. Pochází z rodiny akademického malíře a designérky hraček. Vystudoval Střední uměleckoprůmyslovou školu Uherském Hradišti a AVU v Praze v ateliéru profesora Arnošta Paderlíka a Jiřího Ptáčka.  V roce 1985 založil loutkový spolek Mehedaha. Loutková představení, jejichž jádrem byly balety, hudebně-dramatické skeče a drobné absurditky, spolek uváděl na bytových besídkách nebo vernisážích. Spolu s Františkem Petrákem a dalšími přáteli vydal postupně třináct sešitů nonsensové poezie spolku Mehedaha.

V roce 1987 spoluzaložil uměleckou skupinu Tvrdohlaví. Petr Nikl je držitelem Ceny Jindřicha Chalupeckého (1995). Je velmi všestranným umělcem: maluje, loutkaří, hraje, píše, zpívá. Je autorem koncepce interaktivních výstav Hnízda her (Rudolfinum, 2000), Krajina fantazie a hudby (český pavilon na EXPO 2005 v japonském Aichi), Orbis Pictus a Labyrint světa, putující po českých i světových městech. Spolupracuje s Divadlem Archa, v němž připravil řadu mimořádných projektů. Pro Meander, v němž začal vydávat své autorské knihy (Pohádka o Rybitince, O Rybabě a mořské duši, Lingvistické pohádky, Záhádky, Jělěňovití, Blázníček, Přeshádky a Žlutí lvi), vytvořil logo umělecké edice Modrý slon a ilustroval Legendu o Golemovi Ivy Pecháčkové.

 

-rv-

{jcomments off}