Strach, Budweiserová a vánoční Mouřenec

 

Prosinec na Mouřenci: Jiří Strach, Irena Budweiserová, Žihelský sbor a půlnoční silvestrovská mše.

 

Jiri Strach na Mourenci - foto Jitka Markova

foto J. Marková

 

Na tradičně pestrý program zve v adventní a vánoční době kostel sv. Mořice nad Annínem. Spolek Přátelé Mouřence připravil koncerty, pobožnost, silvestrovskou bohoslužbu, setkání s hvězdnými umělci, prohlídky nebo pásma s koledami.

 

PRVNÍ ADVENT:

V sobotu 1. prosince zavítá po čase na Mouřenec režisér Jiří Strach, který v tomto chrámu před lety natočil část pohádky Anděl Páně. Tentokrát se ale diváci můžou těšit na Anděla Páně 2. Pořad s názvem Za dveřmi jsou Mikuláš, Petronel a Uriáš začne v 19 hodin. Po krátké besedě Jiří Strach zahájí promítání své pohádky.

„Domluvil jsem se s distributorem, že výtěžek z dobrovolného vstupného věnujeme Mouřenci, třeba na chystaný nátěr fasády. Těším se na vás!“ zve do svého oblíbeného šumavského kostela Jiří Strach.

 

jiri strach a andel pane 2 na mourenci 2018

 

Hned o den později, v neděli 2. prosince, Mouřenec zahájí adventní dobu. Jako každý rok spolek Přátelé Mouřence nabídne k prodeji adventní věnce, které ve 14 hodin přímo v kostele požehná P. Jenda Kulhánek. K žehnání můžou přinést lidé i věnce vlastní. Velký adventní věnec pro kostel opět vyrobí floristka Hana Kindelmannová Šebestová.

 

 

DRUHÝ ADVENT:

Druhou svíčku na tomto věnci rozsvítí v neděli 9. prosince ve 14 hodin zpěvačka, textařka, skladatelka a pedagožka Irena Budweiserová. „V pořadu Od adventu do Tří králů zazní adventní a vánoční spirituály a gospely s českými či původními anglickými texty. Uslyšíte ale i jiné vánoční písně, a to ze staré Francie, Anglie, Španělska i písně naší provenience,“ upřesňuje Irena Budweiserová. Na kytaru zpěvačku a bývalou výraznou členku Spirituál kvintetu doprovodí Jakub Racek. Vstupenky budou od začátku prosince k dostání v předprodeji v IC Hartmanice, v kině v Sušici nebo na www.sirkus.cz.

 

irena budweiserova na mourenci 091218

 

TŘETÍ ADVENT:

Také letos pozve Mouřenec na tradiční koncert Žihelského sboru. Začíná v neděli 16. prosince ve 14 hodin. „V první polovině připomeneme písně, které jsme zpívali před mnoha lety, např. Ryba rybě od Janka Ledeckého, Ó Pane náš od Věry Martinové nebo Skořápky ořechů od Marie Rottrové. Ve druhé části vystoupení posluchači uslyší nově nastudované písně, např. Modlitba z pohádky Anděl Páně 2, Vánoční od Michala Penka nebo Píseň pro Emu od Michala Hrůzy,“ láká na koncert sbormistryně Martina Rambousková. Sbor také vzpomene na své letní účinkování ve francouzské Provence. Hostem koncertu bude tentokrát řádová sestra Angelika Ivana Pintířová. Zájemci si můžou přijít do kostela pro Betlémské světlo. Naopak přinést můžou jako každý rok drobné dárky pro seniory v sušickém domově důchodců. Sbírka potrvá až do 26. prosince.

 

ČTVRTÝ ADVENT:

Znovu otevřený bude Mouřenec v neděli 23. prosince. Ve 14 hodin začne malý koncert skupiny Memento ze Sušice. Děti budou během koncertu stavět velký Mouřenecký betlém.

 

VÁNOCE:

Na Štědrý den zve kostel nad Annínem od 11 do 12 hodin na Štědrou hodinku, při které si lidé užijí Vánoce všemi smysly. „Vánoce uslyšíme, uvidíme, ucítíme, ochutnáme a budeme si na ně moci i sáhnout,“ slibuje Lukáš Milota z pořádajícího spolku Přátelé Mouřence.

 

Na Štěpána můžou zájemci nejdříve zavítat do sklářské hrobní kaple nad sklárnou v Anníně, kde bude od 11 hodin vánoční mše. Program bude pokračovat od 14 hodin, kdy na Mouřenci začne pásmo Mouřenecké dětské Vánoce s koledami.

 

SILVESTR:

Na přelomu roku pozve šumavský Mouřenec už pošesté na oblíbenou půlnoční silvestrovskou mši při svíčkách s P. Jendou Kulhánkem. „Zpravidla je kostel plný. Přijíždí nebo přichází asi 60 lidí zblízka i zdaleka. Připijeme si, popřejeme, zazvoníme na zvon z roku 1329, zazpíváme za doprovodu varhan hymnu a poté začne farář sloužit mši,“ popisuje tradiční průběh organizátor Lukáš Milota.

Při akcích pořadatelé zpravidla podávají čaj a svařené víno Mouřák. Sjízdnost silnice od annínského koupaliště až ke kostelu zajistí při akcích OÚ Dlouhá Ves.

I v prosinci můžou lidé do kostela a kostnice přicházet na pravidelné komentované prohlídky. Začínají každou sobotu v 11 hodin.

 

mourenec - prosinec 2018

anninsko kompletni program 231118

 

{jcomments off}