Ochladí se a napadne půl metru sněhu

 

Napadne přes půl metru sněhu

 

Zdroj: www.novinky.cz

Do Česka přichází skutečně zimní týden bohatý na srážky, na horách napadne přes půl metru sněhu. Nejvíc bude sněžit v úterý a ve středu, kdy by mělo každý den přibýt přes dvacet centimetrů sněhu. K tomu je potřeba počítat s čerstvým větrem, který bude způsobovat sněhové jazyky a závěje, informovala v pondělí Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. „Už teď na Lysé hoře nebo v Krkonoších leží 180 centimetrů sněhu, takže tam bude přes dva metry. V lednu byla naposledy na horách takové množství sněhu v roce 2006,“ připomněla Honsová s tím, že tradičně nejvíce ovšem bývá sněhu na horách na přelomu února a března. V pondělí bude od západu zataženo se sněžením, v nižších polohách pod 400 metrů to budou srážky mrznoucí, postupně až dešťové. Na východ Čech a dále na Moravu a do Slezska se okluzní fronta přinášející srážky dostane až po 16. hodině, a tam už bude jen sněžit. Odpolední teploty budou vykazovat obrovské rozdíly. Zatímco Plzeň bude mít 4 stupně nad nulou a Praha naměří 2 stupně, Ostrava zaznamená -8.

 

Teplotní rozdíly budou patrné ještě v úterý ráno. V Čechách ranní teploty klesnou na 2 až -2, přičemž tepleji bude na západě území, na Moravě a ve Slezsku se ochladí na -4 až -8. Už během noci bude zesilovat vítr na čerstvý a v horských oblastech začne vydatně sněžit, takže je nutné počítat i s kalamitou. Den bude zatažený na většině území se sněžením. V západní části republiky se mohou vyskytnout srážky smíšené, přechodně i dešťové. Odpolední teploty v Čechách vystoupí na 1 až 5 stupňů, na Moravě a ve Slezsku zůstanou mezi -2 až 2 stupni. Čerstvý vítr bude nicméně pocitovou teplotu snižovat.

 

 

Ve středu bude zataženo, na většině území se sněžením nebo se sněhovými přeháňkami. V Čechách v polohách pod 300 metry se může objevit déšť se sněhem, jinak bude všude sněžit. Ráno se ochladí na 1 až -3 stupně, odpoledne se znaménko obrátí a teploty vystoupí na -1 až 3 stupně. Pořád povane čerstvý vítr.

chmu

Červená křivka znázorňuje průměrné nejvyšší denní teploty ve °C.

Modrá křivka znázorňuje průměrné nejnižší noční teploty ve °C.

Zdroj: portal.chmi.cz

 

 

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno, na většině území opět se sněžením. Ráno teploty spadnou na 0 až -4 stupně, přes den vystoupí na -3 až 1. Foukat by měl tentokrát mírný vítr, jen na horách bude čerstvý.

 

V pátek očekáváme zataženo až oblačno, opět se sněžením nebo sněhovými přeháňkami. Pod hranicí 300 metrů mohou být i srážky smíšené. Ráno -2 až -6, odpoledne -2 až 2. Znovu začne foukat čerstvý vítr.

 

Víkend přinese oteplení. Po ránu se budou teploty pohybovat mezi -2 až 2, v sobotu přes den vystoupí na 1 až 5 stupňů, v neděli pak dokonce na 2 až 6. Nadále bude převládat velká oblačnost. Hranice sněžení se posune na 600 metrů.

-pm-

{jcomments off}