hasici

Lednové požáry si vyžádaly 8 životů

Lednové požáry si už vyžádaly 8 životů

Přestože leden je zatím co do počtu požárů spíš podprůměrný, mají ale tyto požáry tragické následky. 

Celkem si do 15. ledna vyžádaly 8 lidských životů. Mezi závažnými požáry převládají ty v domácnostech (objektech pro bydlení). I z hlediska dlouhodobé statistiky jsou požáry v domácnostech nejtragičtější, umírá při nich nejvíc lidí.

Přestože v první polovině ledna vzniklo průměrně 36 požárů denně(bez 1. ledna) a dlouhodobý denní průměr je 47 požárů denně (jedinou výjimkou byl 1. leden, kdy vzniklo velké množství požárů spojených s používáním zábavní pyrotechniky při oslavách nového roku), vyžádaly si tyto požáry 8 lidských životů a 33 lidí se při nich zranilo. Nejvíc osob zemřelo při požárech v domácnostech.

 

Datum

Počet požárů

Počet usmrcených osob

1. ledna

187

2. ledna

45

3

3. ledna

33

4. ledna

35

5. ledna

32

6. ledna

31

7. ledna

37

8. ledna

30

9. ledna

29

1

10. ledna

36

1

11. ledna

51

1

12. ledna

38

13. ledna

28

14. ledna

38

1

15. ledna

44

1

Celkem bez 1. ledna

463

8

 

 

Výčet požárů s úmrtím osob

2. ledna 2019  
Karlovarský kraj – okres Cheb, Zádub. Pět jednotek hasičů likvidovalo požár objektu bývalého statku s uskladněnými kočáry a ustájenými koňmi. V objektu byla nalezena jedna usmrcená osoba. U případu byly další tři osoby zraněny. Výše škody způsobená požárem byla předběžně stanovena na 200 tis. Kč, příčina jeho vzniku je v šetření.

 

Zlínský kraj – okres Zlín, Kudlov. Tři jednotky likvidovaly požár objektu rodinného domu. V objektu byly nalezeny dvě usmrcené osoby. Výše škody způsobená požárem a příčina jeho vzniku jsou v šetření.

 

9. ledna 2019
Středočeský kraj – okres Kolín, Cerhenice. Jedna jednotka byla vyslána k již zlikvidovanému požáru přívěsu, ve kterém byla nalezena jedna usmrcená osoba. Škoda nevznikla, příčinou požáru bylo stanoveno vznícení hořlavých předmětů od kamen na tuhá paliva.

 

10. ledna 2019
Liberecký kraj – Liberec, ulice Svobody. Tři jednotky likvidovaly následky požáru bytu v činžovním domě. Při požáru byla jedna osoba usmrcena. Výše škody a příčina vzniku požáru jsou předmětem šetření.

 

11. ledna 2019
Ústecký kraj – okres Ústí nad Labem, Habrovany. Čtyři jednotky likvidovaly požár chatky o rozměrech cca 5 x 10 m. V prostoru požářiště byla nalezena jedna usmrcená osoba. Výše škody způsobená požárem a příčina jeho vzniku jsou v šetření.

 

14. ledna 2019
Olomoucký kraj – okres Olomouc, Velký Týnec. Čtyři jednotky likvidovaly požár rodinného domu. V objektu rodinného domu byla nalezena jedna usmrcená osoba. Výše škody způsobená požárem byla předběžně stanovena na 900 tis. Kč, příčina jeho vzniku je v šetření.

 

15. ledna 2019
Hlavní město Praha – Kamýk, ul. Vosátkova. Dvě jednotky PO likvidovaly požár karavanu. Při požáru zemřela jedna osoba. Škoda na majetku a příčina požáru jsou předmětem šetření.

 

 

Nejvyšší počet požárů vzniká právě v bytových domech. Na celkovém počtu požárů v budovách pro bydlení se podílí požáry v bytových domech každoročně na více jak polovině těchto požárů. Co se týče počtu usmrcených při požárech v budovách pro bydlení, více jak polovina obětí požárů připadá na rodinné domky.

Dlouhodobě nejčastější příčinou požárů v rodinných a bytových domech je nedbalost dospělých, jako je neopatrnost při kouření, používáním otevřeného ohně nebo zanedbání bezpečnostních předpisů. Také evidujeme vysoký počet provozně technických závad a úmyslná zapálení nebo hru dětí s ohněm.

„Nedodržování požární bezpečnosti, ať již v domácnosti nebo společných prostorách domu, nedbalost například při kouření, vaření či používání svíček, to vše jsou rizikové faktory pro vznik požárů v budovách pro bydlení, které si následně vybírají daň v podobě lidských životů a vysokých škod,“ říká plk. Ing. Květoslava Skalská, ředitelka odboru prevence generálního ředitelství HZS ČR.

 

-hzs cr-

{jcomments off}