Do Sušice míří Jeden svět

14. března se od 18. hodin uskuteční předprojekce festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Celý večer v Tradičním KlOUbu se ponese v duchu lidských práv v Nikaraguy. Po projekci dokumentu Tichá inkvizice bude následovat koncert nikaragujských hudebníků.

 

14.3.jedensvet (2)

 

Koncert: GABY BACA
Nikaragujská zpěvačka a písničkářka Gaby Baca, angažovaná v řadě lidskoprávních projektů, je jednou z nejznámějších současných latinskoamerických hudebnic. Do Sušice přijíždí představit své živelné melodie a energické rytmy. Gaby Baca rozproudí publikum svým důrazným rapem a rockem ovlivněným zvukově barevnou latinskoamerickou tradicí.

 

 

Film: TICHÁ INKVIZICE

Režie: Alessandra Zeka, Holen Sabrina Kahn 
Země původu: USA, Nikaragua 
Rok výroby: 2014

Stopáž: 66 min. 

Lékařka Carla denně řeší etické dilema. Současný nikaragujský prezident Daniel Ortega totiž v reakci na svůj povolební úspěch, kterého dosáhl díky podpoře katolické církve, schválil v roce 2007 nařízení zakazující potraty. A to i v případě znásilnění, incestu nebo ohrožení života matky. Důsledkem je značný nárůst počtu nepovedených domácích potratů a nechtěných těhotenství. Carla se domnívá, že zákon jde proti lékařské etice a porušuje ženská práva. Ona a její tým proto ve snaze pomáhat pacientkám balancují na hraně ilegality. Skrze Carlin příběh zároveň nahlížíme do současné politické situace v Nikaragui, o které se příliš nemluví. 

 

 

Videoupoutávka

 

 

-tz-

{jcomments off}