V noci sjel autem pod most, zachránil ho eCall

nehoda2

 

V noci na dnešek před půlnocí jel pětačtyřicetiletý Němec, který trvale pobývá v Praze, po komunikaci 169, ve směru od Sušice na Horažďovice. Muž řídil vozidlo značky Audi A4 a zřejmě vlivem únavy došlo k řidičově mikrospánku, vozidlo vjelo do pravého silničního příkopu, kudy sjelo až pod bojanovický most na cestu pro pěší.

Na místě zasahovali zdravotníci, hasiči i policisté. Provedená dechová zkouška byla u řidiče s negativním výsledkem. Odhadnutá hmotná škoda činí 700 tisíc korun. Při dopravní nehodě řidič utrpěl zranění a byl převezen do nemocnice v Klatovech.

 

nehoda1

 

nehoda3

 

Zachránil ho eCall

Zraněný řidič zůstal v autě uvězněný, muž nebyl kvůli svému zdravotnímu stavu schopen najít telefon a sám si přivolat pomoc. Navíc se jednalo o cizince, pro kterého by bylo těžké popsat, kde se přesně nachází a nehoda se stala v noci.


     Naštěstí byl vůz vybaven systémem eCall, který sám zavolal pomoc. Díky eCall znal operátor, který volání přijal, okamžitě polohu havarovaného vozu a bez prodlení vyrážely všechny složky IZS. Hasiči na místě provedli protipožární opatření a likvidaci úniku provozních kapalin a zraněný řidič byl předán Zdravotnické záchranné službě.

 

 

Jak eCall funguje?

V případě dopravní nehody zahájí palubní zařízení eCall ve vozidle tísňové volání, prostřednictvím kterého dojde ke spojení s telefonním centrem tísňového volání 112.

     Spojení mezi vozidlem s eCall systémem a telefonním centrem tísňového volání 112 se uskuteční buď automaticky po aktivaci senzorů ve vozidle, nebo manuálně po stisku nouzového tlačítka ve vozidle. Manuální aktivace je určena také pro případy, kdy vozidlo vybavené palubní jednotkou dojede k místu havárie jiných vozidel nebo se posádka vozu ocitne v jiném ohrožení.
     Palubní zařízení systému eCall naváže s tísňovou linkou datové a hlasové spojení. Při zahájení spojení se do technologie telefonních center tísňového volání 112 přenáší tzv. minimální soubor dat. Tento datový soubor obsahuje informace o nehodě, včetně času, přesné polohy, směru jízdy vozidla, identifikace vozidla a stavu systému eCall. Hlasové spojení následně umožní cestujícím ve vozidle komunikovat s operátorem tísňové linky 112.

     Operátorovi se při volání prostřednictvím systému eCall zobrazí místo nehody na mapě a na obrazovce se vizualizují data zaslaná palubní jednotkou. Podle vytěžených informací vyšle operátor pomoc potřebných složek integrovaného záchranného systému.
     Díky automatické aktivaci systému a minimálnímu souboru dat je možno pomoc poskytnou i tehdy, když nikomu z posádky zdravotní stav nedovolí komunikovat s operátorem nebo je v zemi cizincem a nezná dostatečně jazyk.

Zdroj: p cr, krimi-plzen.cz

 

{jcomments off}