uvod

Sušický tajtrlík(ování)

První nebno nultý?  Prostě poprvé v Sušici – byl hostem divadelní festival dětských dramatických souborů z Pošumaví. Konal se pod názvem Sušický tajtrlík a  vlastně byl takovým předkolem  dobřanského Tartasu.

 

IMG 7331

 

Přehlídky se zúčastnilo celkem  šest souborů, diváci viděli sedm představení. V porotě zasedli Jana Wertigová (na foto vlevo s ředitelkou SKC Jitkou Doubravovou), koordinátorka  občanského sdružení Johan Plzeň, spolupořadatele akce v Sušici, Jakub Doubrava a Bára Štastná. 

 

IMG 7253 IMG 7260 IMG 7259

Všechny soubory, i jednotliví herci  předvedli  téměř profesionální výkony a tak se porota nemohla rozhodnout, komu udělí tu výsadu, že bude pokračovat na divadelním Tartasu – poslala do něj všech šest !

 

IMG 7368

 

Bohužel sušické publikum téměř na přehlídku nereagovalo – žalostně prázdný, jen několika příchozími diváky (a později i členy jednotlivých divadélek) obsazený sál i přesto vytvářel velmi kladnou odezvu  na dění na jevišti.

 

Mezitím co se herci a hosté  odměňovali  promítaným filmem, probíhala v předsálí kina v útulné kinokavárně  beseda uměleckých vedoucích souborů s lektory – Jakubem Doubravou, Janou Wertigovou  a Bárou Šťastnou. Jak jinak než na téma dětský herec, dětské divadlo a  jeho pojetí.

 

IMG 7338

 

Při slavnostním zakončení Sušického Tajtrlíka – oblastního festivalu dětského odivadla v Sušici – nezapomněli porotci i ředitelka SKC poděkovat všem účinkujícím a vyjádřit naději, že letošní ročník, první (nebo nultý? – na tom jediném se snad neshodli), nebyl poslední a že si festival najde cestu k divákům. Nutno říci že výkony některých  herců byly opravdu  výjimečné – například Petra Melicharová z domažlického souboru Pecky si během svého vystoupení zajistila v sále absolutní ticho a soustředění a na závěr  dlouhotrvající potlesk.

uvod

 

Na další snímky  z přehlídky se můžete podívat ve fotogalerii.

(pan)