has1

Nový seriál HASIČI je z reálného života

has1

Seriál České televize HASIČI je z reálného prostředí a o opravdových hasičích

 

Po dobu jednoho roku natáčel štáb České televize pod taktovkou režiséra Jiřího Fedurca u Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje šestidílný dokumentární seriál s názvem „Hasiči“. 

Nyní se na něj můžete těšit od 6. března každou středu ve 21:55 hodin na programu ČT 2. 

 

Celý rok byli dokumentaristé s hasiči takřka denně a zaznamenávali, co všechno musí umět, co musí obětovat, co vlastně znamená být hasič a jaké je to žít s přísahou, že pro záchranu ostatních jsou ochotni kdykoliv položit i vlastní život. V mnoha případech se dokumentaristům podařilo zachytit i provázanost profesionálních hasičů s dobrovolnými hasiči na území celého Libereckého kraje.

 

Šestidílný dokumentární seriál „Hasiči“, který u nás v Libereckém kraji celý jeden rok natáčela Česká televize, byl pro náš sbor velký projekt, který se úspěšně podařilo dotáhnout do konce. Naším cílem bylo dostat práci všech hasičů do středu veřejného zájmu po celé republice a poukázat na odvahu, odhodlání a profesionalitu sborů.“ Říká o seriálu ředitel HZS Libereckého kraje plk. Ing. Luděk Prudil.

 

has2

 

Seriál sleduje životy příslušníků v různých služebních zařazeních. Uvidíte, jak vypadá život hasiče, který je ve sboru nováčkem, i toho, který má odslouženo mnoho let. Seznámíte se s prací hasiče lezce, velitele čety, operačního důstojníka i tiskové mluvčí.

has3

 

 

“Jsem velmi rád, že konečně vzniknul objektivní seriál o práci hasičů, který nic nepřikrášluje a nic nehraje. Chci poděkovat jak České televizi, tak všem kolegům z HZS Libereckého kraje za jejich snahu, úsilí a obrovské množství času, které natáčení věnovali. Díky patří také rodinám všech, kteří v seriálu vystupují, že dovolili České televizi natáčet s nimi u nich doma. Věřím, že tento dokument ještě zvýší prestiž hasičů v očích veřejnosti a přitáhne další zájemce o toho povolání”  říká genmjr. Drahoslav Ryba, generální ředitel HZS ČR.

 

has4

has5

 

has6

 

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

 

O seriálu:

Hasičská stanice Liberec je bodem, který ochraňuje prakticky celé Liberecko, neboli slangově – Zónu Sever. Pracuje v ní 60 chlapů, kteří jsou ve třech směnách, 24 hodin denně, přichystáni zachraňovat náš majetek, zdraví i životy. Jeden rok, přes 12 dlouhých měsíců, jsme s nimi byli takřka denně. Sledovali jsme, jak pracují, žijí a připravují se být vždy tam, kam se ostatním moc nechce. Sledovali jsme, co všechno musejí umět, co musejí obětovat a co to vlastně znamená být hasič. Jaké je to žít s přísahou, že pro záchranu ostatních jsem ochoten kdykoliv položit i vlastní život.

 

Šestidílný dokumentární seriál české televize ukáže nejen zásahy hasičů proti živlům – ohni, vodě a větru, záchranu životů při autonehodách, ale i jejich neustálou a důkladnou přípravu. Protože když jde o lidské životy, hasič nesmí zaváhat, nesmí ani na vteřinu nevědět, co má a jak dělat.


Uvidíme i každodenní rutinu, dlouhé hodiny při čekání během směn na stanici, ovšem při čekání, která se jen málokdy dají nazvat pohodou. Hasič totiž nemůže zahálet, ani když není přímo u zásahu – stovky a tisíce hodin cvičení a tréninku zvyšují šance všech – tedy nejenže zachrání cizí životy, ale sami se z akce vrátí živí a zdraví. A právě proto hasičům vlastně nikdy den nekončí.

 

Proniknout do života profesionální hasičské stanice nebylo nic jednoduchého. Každý její pracovní den je úplně jiný, práce je nesmírně těžká, nebezpečná, psychicky náročná a výrazně ovlivňuje i běžný život všech našich hrdinů. Přesto doufám, že se nám podařilo být věrně u toho, abychom divákům zprostředkovali nevšední zážitek ze zásahu,“ říká kreativní producentka Martina Šantavá.

 

Tvůrci se nezaměřili pouze na profesionální stránku života hasičů, ale nahlédli i do jejich soukromí. Odhalili tak, jaké osobnosti skrývá liberecká požární stanice a jak tito každodenní hrdinové tráví čas, pokud zrovna nechrání zdraví, životy či majetek. Divák uvidí i každodenní rutinu požární stanice. Liberečtí hasiči navíc pojali samotný poplach poněkud neobvykle. „Jeden z navrhovaných názvů seriálu o hasičích byl – Když se ozve Krakonoš. Hasiči totiž tuto větu velmi často vyslovovali. Brzy jsme pochopili proč. Jako předpolí samotného poplachu se totiž v liberecké stanici z ampliónů ozývá znělka z Krkonošských pohádek. To proto, aby se hasiči nepolekali a v klidu se soustředili na samotný poplach, který se spouští až po ‚Krakonošovi‘,“ popisuje režisér cyklu Jiří Fedurco.

{jcomments off}