Nebezpečný výrobek – svítící tyčinka

tycinka

„Svítící tyčinka“ je pro děti nebezpečná

 

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce hračka, která může znamenat pro děti riziko. Jedná se o výrobek „Svítící tyčinka“. Česká obchodní inspekce nařídila okamžité stažení výrobku z trhu.

 

Česká obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje výskyt nebezpečných hraček. Tentokrát inspektoři nalezli na trhu plastovou svítící tyčinku s látkovou tkaničkou, která slouží k zavěšení výrobku na krk. Tkanička je k výrobku připevněna pomocí kovového očka. Výrobek byl nabízen ve třech barvách (modrá, žlutá a bílá). Tyčinka obsahuje 4 knoflíkové baterie (typ LR 44) – zapínání a vypínání hračky je pomocí tlačítka. Na obalu výrobku je uvedeno: dovozce HTH STYLE s.r.o., varování nevhodné pro děti do 3 let. Nebezpečí spolknutí nebo vdechnutí malých částí.

 

Česká obchodní inspekce zjistila, že výrobek není v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., o technických požadavcích na hračky, které jsou konkretizovány v EN 62115 – Elektrické hračky – Bezpečnost. Požadavek normy ukládá že, „knoflíkové články a baterie typu R1 nesmějí být přístupné bez použití nástroje, pokud kryt jejich prostoru nemůže být otevřen pouze po provedení nejméně dvou současných na sobě nezávislých pohybů.“ Hračka – svítící tyčinka má pouzdro na baterie, které je možné otevřít bez použití nástroje pouhým vysunutím krytu za pomoci jednoho pohybu. Baterie po vyjmutí z pouzdra může dítě vložit do úst a polknout či vdechnout.

 Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření, kterým je zákaz distribuce a stažení výrobku z trhu. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněna v systému RAPEX.

 

Identifikace výrobku:                                                              

Typ / číslo modelu:                                    OUR ITEM NO: 2151-7/1.75

EAN:                                                          8591044542172

Identifikační údaje dovozce:                      HTH STYLE S.R.O., olomou Ská 61a, 62700 Brno

Identifikační údaje výrobce:                       Neuvedeny

Země původu:                                            Made in China

 

-tz coi-

{jcomments off}