Zelený čaj překročil 110× povolený limit obsahu pesticidů

zeleny caj

Potravinářská inspekce nevpustila do ČR zelený čaj z Číny 26x a 110x překračující limity u dvou typů pesticidů, zakázala rozinky s s nadlimitním množstvím toxické látky

 

 

“Zelený pesticid”….

 
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem Praha – Ruzyně nevpustili do vnitřního trhu ČR, resp. EU zásilku čaje z Číny.
 
Inspektoři zásilku nejprve zajistili v celním prostoru letiště z důvodu odběru vzorků pro laboratorní analýzu. Výsledky rozborů čaje s názvem Green tea „cui ming“ GT001 prokázaly, že čaj překračuje maximální povolené limity u dvou typů pesticidů.Rozbor laboratoří SZPI ve vzorku čaje stanovil koncentraci pesticidu acetamiprid na 1,3 miligramů na kilogram (mg/kg, maximální povolený limit je 0,05 mg/kg) a pesticidu tolfenpyrad na 1,1 mg/kg (maximální povolený limit je 0,01 mg/kg).Dodavatelem čaje z Číny je společnost Daoan Consulting, 2/1/401 Xinan Huayuan, Lianhuachizhengjie, Wuhua district, 65000, Kunming, Yunnan, Čína a dovozcem do ČR je společnost ORIENTAL.cz, s.r.o., Výškovická 3085/2 700 30 Ostrava-Zábřeh, Česká republik.
 
Vzhledem k nedodržení limitů pro přítomnost pesticidů rozhodli inspektoři SZPI o nevpuštění zásilky do vnitřního trhu EU a nedošlo tak k ohrožení zdraví spotřebitelů. Zásilka bude zlikvidována na náklady dovozce.
 
 
 
Toxické rozinky
rozinky

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala uvádět do oběhu nevyhovující potravinu “DLE GUSTA SUCHÉ PLODY – sušené ROZINKY” v balení 100g, s označením DMT: 22/11/2019, šarže: E05180193D 06, země původu: Írán, pro skupinu COOP vyrábí: ENCINGER SK s.r.o., Jadranská 13, 841 01 Bratislava, Slovensko.

 

Laboratorní rozbor u předmětné šarže potvrdil nadlimitní přítomnost látky ochratoxin A. Zjištěné množství 22,7 mikrogramů na kilogram (μg/kg) více než dvojnásobně překročilo zákonem maximální povolené množství 10 μg/kg.

Ochratoxin A je látka produkovaná plísněmi, která má v případě konzumace nežádoucí dopad na lidské zdraví.

 

Inspektoři vzorek závadné šarže odebrali v provozovně společnosti JEDNOTA, spotřební družstvo České Budějovice, provozovna: Suchdol nad Lužnicí na ulici 28. října 98, a na základě výsledku laboratorního rozboru nařídili neprodlené stažení nevyhovující šarže ze všech poboček obchodního řetězce.

 

S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

 

Inspekce doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají předmětnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali.

 

 

rozinky2

 
 
 
{jcomments off}