Archeologický průzkum v Albrechticích

V Albrechticích budou pracovat archeologové – odborné sondy odhalí skutečný stav objektu kostela sv. Petra a Pavla

albrechtice

Kostel sv. Petra a Pavla v Albrechticích ve vlastnictví Římskokatolické farnosti Albrechtice u Sušice má už od roku 2011 vypracovanou projektovou dokumentaci na úpravy zlepšující stavebně-technický stav budovy – odvádění vod, odvětrání a drenáž. Pozemek obklopující kostel vlastní město Sušice.

 

Pro předjednání záměru byl osloven Národní památkový ústav v Plzni a následně byl návrh posouzen Krajskou archeologickou komisí. Ta doporučila provést sondy, které by měly odhalit základové poměry po obvodu kostela.

 

V říjnu loňského roku proběhlo na místě šetření za přítomnosti zástupce města Sušice, odboru školství, památkové péče a cestovního ruchu MÚ Sušice, NPÚ Plzeň, Římskokatolické farnosti Albrechtice a projektanta, ze kterého vzešla shoda zainteresovaných stran o nutnosti zpracování archeologického průzkumu.

 

Zadání archeologického průzkumu spolu se žádostí o vyčíslení nákladů na provedení sond bylo zasláno příslušným úřadům, od nichž dostalo město vyjádření. Národní památkový ústavu v Plzni se na akci bude podílet po stránce odborné (posudky a odborná pomoc), vzhledem k cenovým nabídkám schválila rada města zadání provedení archeologického průzkumu Západočeskému muzeu v Plzni. Vyčíslené náklady zhruba 54,5 tisíce korun uhradí město z rozpočtové kapitoly památková péče.

-red-

 

ilustrační foto: HAUNER, Adam. Soubor:Kostel sv. Petra a Pavla, východní průčelí, Albrechtice, okres Klatovy.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online].San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2013-03-15].