Dopravní akce o Velikonocích

O Velikonocích plánuje policie mnohem více silničních kontrol, dopravně i preventivně zaměřených akcí na našich silnicích. Několik tisíc policistů se bude zaměřovat zejména na hlavní trasy, dálnice, silnice I. tříd, ale i na úseky, kde probíhají rekonstrukce. V loňském roce řešila policie téměř 700 dopravních nehod, během nichž zemřeli 3 lidé.

doprava-kontrola

Policisté  Plzeňského kraje  zintenzivní  hlídkovou činnost i  silniční kontroly, jak ve zprávě uvádí por. Mgr. Pavla Burešová, tisková mluvčí:

 

“V  souvislosti s velikonočními svátky, kdy předpokládáme vyšší hustotu silničního provozu, jsme na celém území Plzeňského kraje připravili řadu dopravně bezpečnostních a dopravně preventivních akcí, které by měly přispět k ovlivnění nekázně účastníků silničního provozu a zároveň přispět ke snížení počtu dopravních nehod.

 

Na vytipovaných místech, kde předpokládáme vyšší intenzitu silničního provozu, budeme dohlížet a kontrolovat dodržování zákona o provozu na pozemních komunikacích. Dopravní policisté se při těchto akcích zaměří zejména na dodržování předepsaných rychlostních limitů, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a dětských autosedaček při přepravě dětí, telefonování za jízdy a další ustanovení, která řidičům ze zákona vyplývají.

Na komunikacích tak řidiči v nadcházejících dnech mohou potkat více policejních hlídek, které budou mimo jiné realizovat i celou řadu dopravně preventivních činností.

 

Jednou z akcí, která na území Plzeňského kraje v tomto období proběhne, je již známý celorepublikový projekt „Řídím, piju nealko pivo“. Ten má řidiče motorových vozidel upozornit na rizika spojená s konzumací alkoholu v silničním provozu. Na vybraných stanovištích budou společně s našimi dopravními policisty i promotéři z Českého svazu pivovarů a sladoven a BESIPu, kteří budou zkontrolovaným řidičům, u nichž nebude zjištěno žádné protiprávní jednání, předávat různé propagační předměty – jednorázové alkohol testery, nealkoholické pivo apod.

Při preventivních aktivitách se o těchto Velikonocích také zaměříme na poutání osádky ve vozidle a užívání autosedaček při cestování s dětmi. V tomto případě budeme dětem rozdávat vzdělávací letáčky, které budou děti, a jejich rodiče, upozorňovat na nutnost používání dětských zádržných systémů.

 

Závěrem jen několik preventivních rad – jezděte opatrně, zbytečně neriskujte, buďte ohleduplní k ostatním účastníkům silničního provozu, počítejte i s tím, že se na silnicích budou ve větší míře pohybovat i motocyklisté a cyklisté. Jednoduše řečeno – pamatujte na sebe i své blízké a neohrožujte ani ostatní účastníky silničního provozu.”

 

-tz pcr-

{jcomments off}

 

 

Celkové statistiky dopravních nehod a jejich následků můžete sledovat i přes odkaz na našich stránkách na speciální aplikaci iROZHLAS.cz, kde se dozvíte aktuální čísla.