Čerti v sobotu oživí Keltský telegraf

Trasa povede přes tři vrchy Sušicka – už počtvrté rozzáří tzv. čerti vrcholky významných kopců Keltským telegrafem.

První jarní sobotu se čerti vydávají na vrcholky významných kopců a navzájem se spojují pomocí světelného signálu, který vysílají po dohodnutých trasách napříč krajinou. Keltové, k jejichž tradicím, spojeným s hlubokým souladem a uctíváním přírody se akce symbolicky vrací, vzdávali hold Zemi nejrůznějšími způsoby – například i předáváním světla.

 

Letošní Keltský telegraf se navíc kryje s Hodinou Země (20.30-21.30), takže v oblastech, kde budou „telegrafovat” a navíc ještě zhasnou světla, bude výsledný efekt velmi zajímavý.

 

Kde najdete letos sušické čerty a které místní vrcholky leží na spojnici trasy?
Sedlo                           vyšle signál                ve  20:44 hod.
U Slunečného vrchu                                          20:46 hod.
Svatobor  (na rampě paragl.)                                    20:48 hod.

 

Keltský telegraf 2013 bude zahájen v sobotu 23. března v 19.30 hodin vysláním světelného signálu z Velké Javořiny v Bílých Karpatech a bude se šířit v několika směrech napříč celou Českou republikou. Letos poprvé zamíří i za hranice do Německa (Grosser Zschirnstein). Pro pozorovatele je sice limitujícím faktorem počasí, nicméně sobě blízké vrcholy by mohly být vzájemně „viditelné” i za zhoršených podmínek.

 

Na internetových stránkách věnovaných Keltskému telegrafu (www.keltskytelegraf.cz) najdete mimo časového rozpisu světelné signalizace také všechna místa a trasu propojení.

-www.keltskytelegraf.cz, red-