Na památku Hanče a Vrbaty

Právě dnešní den, 24. březen, je věnován HORSKÉ SLUŽBĚ ČR

Aktivní činnost horské služby byla zaznamenána už na přelomu 19. a 20. století. Tehdy začal stoupat zájem návštěvníků o české hory a bohužel s tím zároveň stoupl také počet nešťastných a tragických událostí. Mezi první členy „horské služby” patřili členové koncesované služby průvodců a nosičů (podmíněné znalostí první pomoci) a místní četníci a zejména hasiči, školení v poskytování předlékařské pomoci a záchrany v horách. Postupně se k nim připojili členové lyžařských, turistických a sokolských spolků, v jejichž řadách působí mnoho vynikajících znalců terénu a hor.

letci

V Čechách dnes působí Horská služba ČR, ve které pracuje asi 100 profesionálních záchranářů (mezi nimi i psovodi s lavinovými a pátracími psy, lékaři, specialisté na záchranu vrtulníkem ad.), kolem čtyř stovek dobrovolníků a stovky čekatelů. Profesionální záchranáři spadají pod organizaci Horská služba ČR, o. p. s. jejímž zřizovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj, dobrovolní členové podléhají občanskému sdružení Horská služba ČR. o. s. Horská služba působí v Krkonoších, Jizerských, Krušných a Orlických horách, Jeseníkách, Beskydech a samozřejmě na Šumavě.

 

Na památku Hanče a Vrbaty

Den Horské služby si čeští horští záchranáři připomínají 24. března – jde o připomínku tragického vyvrcholení lyžařského závodu v roce 1913, který vstoupil do české sportovní historie jako příběh přátelství a vůle, který zdolala smrt. Při náhlém zvratu počasí zůstal na trati jediný běžec, Bohumil Hanč, kterému však ve vánici docházely síly. Jeho přítel Václav Vrbata mu dal svůj kabát, ačkoli věděl, že tím nasazuje vlastní život, kterým také nakonec za nezištný čin zaplatil. V důsledku podchlazení však zahynul i Hanč.

vaclav vrbata                bohumil hanc

     Václav Vrbata                         Bohumil Hanč

(fota osob převzata z portálu horolezeckaabeceda.cz)

 

HS na Šumavě dnes
Horská služba má v současnosti na Šumavě 8 základních kontaktních míst – dvě na Špičáku, další na Prášilech, Zadově, Kvildě, Kubově Huti, Kramolíně a Nové Peci. Zasahuje samostatně i ve spolupráci se složkami Integrovaného záchranného systému – hasiči, policií, lékaři. Ročně zasahuje u několika stovek případů (v loňské sezóně 557 zásahů).

 

Neštěstí chodí i po horách
…to je prostě fakt, a proto je třeba mít při ruce nebo v paměti vždy kontakt na dovolání se pomoci. V případě nutnosti zásahu horské služby je to od loňského 15. prosince telefonní číslo 1210, které nahradilo původní devítimístnou kombinaci.

Kromě toho jsou v Česku už od 70. let zažitá tísňová volání na národní linky – 150, 155 a 158, evropskou linkou pro tísňové volání je číslo 112.

 

Abyste čísla tísňových volání potřebovali co nejméně a aby zásahy Horské služby měly vždy šťastný konec

přeje redakce sumava.eu

(zdroj:www.hscr.cz, www.hzs.cr, redakce)