Dobrovolníci v NP Šumava

1 2

 

Zájem o dobrovolnické práce v NP Šumava vzrůstá

Návštěvníci národního parku mohou trávit dovolenou aktivně sportem, procházkami po naučných stezkách, nebo úplně jednoduše relaxováním v nedotčené přírodě. Čím dál větší oblibě se ale rovněž těší aktivní pomoc v ochraně přírody jako součást návštěvy hor. Více než stovka dobrovolníků se totiž již letos zapojila do obnovy mokřadů na Šumavě, které se věnuje Správa NP Šumava v projektu LIFE for MIRES.

 

„Mokřadní akce, při kterých nám lidé pomáhají s podporou revitalizačních opatření, pořádáme již téměř 15 let.  Za tu dobu k návratu vody do krajiny přispělo zcela jistě přes 450 nadšenců. Někteří z nich jsou pravidelnými účastníky,“ říká Ivana Bufková z Oddělení vod a mokřadů.

 

S rýči, kyblíky a lopatami pomáhají dobrovolníci zasypávat odvodňovací kanály, jimiž byla Šumava v minulosti doslova protkaná. Kvůli tomu však vodní režim krajiny v národním parku utrpěl, vysychají už i vzácná rašeliniště. K řešení problému přispěje probíhající projekt LIFE for MIRES, díky němuž Správa NP Šumava obnoví více než 2000 hektarů mokřadů. A to právě i s přispěním dobrovolníků, kteří se podílejí na opravách a údržbě dřívějších revitalizací nebo obnově míst těžko přístupných pro techniku.

 

Na akce přijíždějí lidé z různých koutů republiky, ale účastní se jich velmi často též obyvatelé regionu.

 

„Je potěšující, že problém odvodňování krajiny lidé chápou a věnují svůj volný čas, aby se do jeho řešení zapojili. Akce je vždy spojená s exkurzí, při níž máme možnost jim ukázat neporušená místa a fungující vodní režim. Poznat vše na vlastní kůži je nejlepší cestou k tomu, aby se povědomí o důležitosti mokřadů v krajině šířilo,“ popisuje Lukáš Linhart, organizátor akce Lidé pro rašeliniště.

 

O posledním prázdninovém víkendu se sešlo 15 účastníků, kteří pomáhali s podporou revitalizace rašelinišť kolem potoka Hučina u Černého Kříže. V sobotu pracovali, v neděli se vydali na vycházku kolem obnovené a znovu meandrující Hučiny, dále pak přirozenou nivou Studené Vltavy. Výklad průvodců měl dobrovolníkům přiblížit vliv mokřadů na lokální klima a zásobu vody, kterou v krajině zadržují.

1 3

„Díky prostředkům z projektu LIFE for MIRES můžeme obdobných akcí pořádat hned osm až deset ročně. Zapojit se tak může téměř 150 dobrovolníků v jedné sezóně. Lidé z akce většinou odchází s dobrým pocitem z práce vykonané pro přírodu, ale vlastně i pro sebe, protože na přírodě závisí prospěch lidí,“ uzavírá Lukáš Linhart.

 

Více informací o akci Lidé pro rašeliniště naleznete na webu http://life.npsumava.cz/.

-tz nps-

 

{gallery}susice/2019/09_zari/dobrovolnici/{/gallery}

{jcomments off}