14

Chanovický tekutý zázrak měl premiéru

“Za každým bochníkem chleba, sklenkou mléka, kouskem másla či sádla, košíčkem jablek či voňavou jitrnicí je každodenní celoroční poctivá práce venkovských lidí v zemědělství.”

 

13. ročník Dne místní potraviny byl svou nabídkou opět pestrý, Akce je pořádána v úctě a k oslavě umu, vůle, pracovitosti a vytrvalosti našich předků“. Novinkou letošího ročníku byl křest chanovického tekutého zázraku pro zdraví tělesné a duševní – Chanovického bylinnného likéru.

 

10

 12

“Chtěli jsme připomenout práci našich předků a uctít práci současných zemědělců”, říká starosta obce Petr Klásek Černický a doplňuje některé podrobnosti ke 13. ročníku:

 

“V sobotu 5. října přivítala návštěvníky Expozice lidové architektury (skanzen), po celý den bylo možné prohlédnout si  výstavu obilnin pěstovaných ve zdejším kraji, druhů mouky vyráběné v západních Čechách, chlebů z produkce pekařů jihozápadních Čech a návštěvníci  mohli i ochutnat některá tradiční “moučná” jídla. 

 

13

 

V doprovodném progrmu si pozornost získal malý farmářský trh místních pěstitelů, výrobců a prodejců, své místo tu měla prezentace, ochutnávka a prodej  výrobků soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje, ke spláchnutí  pak regionální piva z blatenského pivovaru a ochutnávka  výrobků z lihovaru Blatná.

 

Nejen o žaludky, ale i o zábavu se postaralo kuchařské DUO MAMI z Blatné s rybími specialitami a  kus tradičního fortele předvedli  tradičním kosením trávy sekáči ze Strakonic.

 

1

 

 

Nezapomněli jsme ani na děti a mládež, celý den byla  hojně využívaná tvořivá a hravá dílna pro děti, ty si mohly vyzkoušet  i lukostřelbu a pak si se staršími prohlédnout ukázky historických chladných zbraní. K tomu všemu zahrála  kapela Brumendo z Kasejovic a prostor  byl i pro umělecký zážitek – zahájení  výstavy “Chanivický plenér”, výstavy  výtvarných prací studentů ISŠŽ Plzeň, spojené s módní přehlídkou.

 

16

 

7

 

I přes chladné počasí  se do Chanovic sjelo několik stovek návštěvníků, kteří měli možnost využít nabídky na volnou prohlídku skanzenu s příležitostnou výstavou “25 let budování chanovického skanzenu” a také možnost návštěvy zámeckého areálu včetné stálých expozic a výstav, stejně jako zpřístupněné rozhledny na vrchu Chlum nad skanzenem.”

-red, pkc-

 

{gallery}susice/2019/10_rijen/chanovice/{/gallery}

{jcomments off}