Pokuta pro šumavské hotely za znečišťování vod

 

 

 

 

Dva hotely na Šumavě vypouštěly nelegálně odpadní vody do potoků

 

 

       Hotel Alpská vyhlídka v Bučině u Kvildy a Penzion Hájenka na Knížecích Pláních porušili vodní zákon. Dvě pokuty ve výši bezmála 286 tisíc korun dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pražská společnost Gnosis. Při provozování dvou hotelů na Šumavě několikrát porušila vodní zákon na území druhé zóny národního parku.

 

 

 

 

       První pokutu ve výši 85 750 korun inspektoři uložili společnosti “GNOSIS“ za to, že Penzion Hájenka na Knížecích Pláních odebíral bez povolení podzemní vodu z vrtané studny. „Od ledna 2018 do září 2019, kdy jsme tam byli na neohlášené kontrole, odebrala podle našeho výpočtu neoprávněně celkem 1 225 metrů krychlových podzemní vody,“ uvedl Vladimír Jiráček, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích. Vodu používali v restauraci i v ubytovací části. 

 

 

 

 

       Druhá pokuta ve výši 200 tisíc korun, se týkala Penzionu Hájenka a hotelu Alpská vyhlídka na Bučině nedaleko Kvildy. Důvodem bylo nelegální vypouštění odpadních vod. „Z čističky Hotelu Alpská vyhlídka byly odpadní vody nelegálně vypouštěny od konce března do srpna 2018 do levostranného přítoku Čertova potoka. Z čistírny odpadních vod Penzionu Hájenka byly nelegálně vypouštěny od ledna 2018 do září 2019, a to do bezejmenného přítoku Vltavského potoka. Inspektoři navíc zjistili problém s čistírnou Penzionu Hájenka. Nebyl například čištěn česlicový koš, který byl v době kontroly zaplněn toaletními potřebami. Každé vybočení z optimálních technologických parametrů přitom znamená snížení čistícího účinku čistírny,“ sdělil Jiráček.

 

 

 

 

       Inspektoři našli další pochybení také v případě Hotelu Alpská vyhlídka, kde odhalili nakládání se závadnými látkami bez schváleného havarijního plánu. To se týkalo lehkého topného oleje v pěti nádržích o kapacitě tisíc litrů. „V době kontroly nebyl zpracován havarijní plán pro nakládání s touto závadnou látkou schválený vodoprávním úřadem. Pokud plán chybí, zvyšuje se riziko, že případná havárie nebude řešena dostatečně rychle a efektivně. Celý areál hotelu se přitom nachází na svažitém terénu, kde dochází k rychlému úniku kapalných látek. Navíc je objekt v Národním parku Šumava, takže snaha eliminovat havárii jakéhokoli rozsahu by měla být nejvyšší prioritou provozovatele hotelu,“ dodal Jiráček. Firma Gnosis se neodvolala, a tak jsou pokuty pravomocné.

 

 

odpadd

Provozovatel hotelů na Šumavě vypouštěl odpadní vody bez povolení a neměl zpracovaný havarijní plán. | foto: ČIŽP

 

 

Zdroj: www.idnes.cz, Jakub Bartoš

{jcomments off}