Šumava je žádaná značka, potvrzují veletrhy cestovního ruchu

Sušicko na veletrzích cestovního ruchu v Brně nechybělo

 

Brno (BVV) 16.-20. ledna 2020

I letos převzal Plzeňský kraj záštitu nad účastí jednotlivých měst na mezinárodních veletrzích cestovního ruchu GO a REGIONTOUR 2020 v Brně, které se odehrály v uplynulém týdnu od středy do neděle. Tradiční start nové turistické sezony na brněnském výstavišti přivítal více než 30 tisíc návštěvníků. Podle předběžných odhadů došlo k navýšení návštěvnosti o deset procent. Veletrhů cestovního ruchu GO a Regiontour 2020 se zúčastnilo 822 vystavujících firem z 27 zemí.

 

Veletrhy turistického průmyslu a turistických možností v regionech jsou hlavní prezentační událostí českého cestovního ruchu – Regiontour je stěžejním projektem pro podporu incomingu a domácího cestovního ruchu, GO je mezinárodním veletrhem průmyslu cestovního ruchu (prezentace především cestovních kanceláří a agentur se zaměřením na výjezdovou turistiku).

 

brno uvod

 

V letošním roce se pod patronací Plzeňského kraje sešly vlastně kraje dva – Plzeňský a Jihočeský. Hlavním tématem společné prezentace byla Šumava a její příležitosti, prezentované v linii Zlaté stezky (Zlatá stezka v pojetí cest – prachatické, vimperské a kašperskohorské, které byly nosnými cestami přílivu bohatství do Čech od dob středověku), k níž se vázal i zábavný kvíz pro návštěvníky, mapující důležitá místa stezky.

 

Světovou „známkou“ Plzeňského kraje je také samozřejmě lahodný zlatavý mok, a proto i tentokrát se zde svým tekutým zlatem pochlubil – návštěvníci brněnského výstaviště si přišli na své, když v expozici byli svědky výroby (a pochopitelně ochutnávky) oblíbeného českého nápoje.

3

Sušicko a jeho zajímavosti prezentoval návštěvníkům veletrhu Pavel Javorský,

člen sušického zastupitelstva a rady města.

 

Zastoupení zde vedle sebe měla města Sušice, Kašperské Hory i Vimperk, v rámci prezentačních infostánků „Sušicko“ a „Vimpersko“, kde se objevily exkluzivity přírodní i kulturní. Zájemců o informace z řad odborné i laické veřejnosti, cestovních agentur a kanceláří přicházelo opravdu hodně, což potvrdilo důležitost oblasti pro budoucí udržitelný rozvoj nejen přírodního rázu oblíbených míst, ale i obcí a měst, která k nim patří. Český cestovní ruch zažívá rozkvět a získává přední postavení v české ekonomice; podle předběžných odhadů se u nás v roce 2019 ubytovalo už 22 milionů turistů, tuzemských i zahraničních.

 

1   9

06

Informace a zajímavosti z celého regionu Sušicka, Kašperskohorska a Vimperska poskytovali návštěvníkům plzeňských stánků Bc. Martina Hamáková (vedoucí MěKIS Kašperské Hory), Pavel Javorský (zastupitel a radní města Sušice) a Petr Málek (Destinační management Vimperk).

 

Reakce návštěvníků veletrhu na prezentaci Plzeňského kraje byly velmi pozitivní, oceňovali získání ucelených informací o centrální Šumavě na jednom místě. Sušice byla rozhodně mezi návštěvníky známá, často vzpomínali na pobyt v ní, pamětníci na léta vojenské služby, jiní na dovolené, na známé či příbuzné. Největší zájem byl tradičně o známé dominanty – rozhledny, hrady, cesty a stezky po nejkrásnějších vyhlídkách, sportovní vyžití, zájem vzbudilo i nové ubytování Roušarka. Padaly dotazy na osud Sola, Fialky. Mnozí byli také příjemně překvapeni poměrně novou, či dosud neprávem opomíjenou, nabídkou příležitostí v okolí Sušice – zajímavostí ze Žihobecka, Petrovicka nebo Hartmanicka.

 

Destinace Šumava je trvale oblíbeným turistickým cílem a destinační management oblasti se v příštích letech zaměří především na udržitelný rozvoj, ochranu a zážitkové funkční využití této unikátní evropské zelené destinace.

V rámci   veletržních dnů se velké oblibě těšil mimo jiné i Festival krajových specialit a regionální potraviny RegFoodFest, Festival cestovatelských filmů, fotografií a publikací GO KAMERA pořádaný od roku 1998 CK LIVINGSTONE (hlavní téma festivalu – naši nejslavnější cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund; Miroslav Zikmund oslavil 14. února loňského roku neuvěřitelných 100 let!), Food festival Ochutnej svět a další.

 

Celá expozice Plzeňského kraje, kterou mohli návštěvníci vidět v Brně,  se přesouvá  k našim zahraničním sousedům na Slovensko, kde bude pokračovat v prezentaci zajímavostí našeho regionu v rámci veletrhu cestovního ruchu ITF Slovakiatour – Región 2020, ve dnech 23.–26. ledna  v Bratislavě.

 

-red, foto: pm, pj-

 

{gallery}susice/2020/01_leden/brno/regiontour_web/{/gallery}

 

{jcomments off}