Občas to bylo za hranou…

Bylo to nejvýš, kam se kdy dvoutaktní motory dostaly

 

autor 03

 

 

V sobotu odpoledne se projeďte Jižní Amerikou. Nebude to  nijak zvlášť nákladná jízda, rozhodně se ale může stát tím “nej” dobrodružstvím. To potvrdí určitě i Aleš Vašíček, jeden z oganizátorů  výpravy “Trabantem Jižní Amerikou (mj také organizátor expedic Land Roverem do Sýrie a Libye), který o dobrodružné dvoutaktn cestě přijede vyprávět a promítat do  Dlouhé Vsi.

 

Jestli se ještě rozhodujete, jak strávit víkend, zařaďte tuto pozvánku  do výběru:

25.1.trabantem dlouha ves

 

Z nejdůležitějších momentů:

Po velké byrokratické bitvě výprava vyrazila ze zapomenuté Guyany na severovýchodním pobřeží Jižní Ameriky. Odtud se vydala do srdce pralesa v Brazílii, cestou, která je oficiálně neprůjezdná, pak do Peru přes pětitisícové andské průsmyky, na pobřeží Pacifiku do Chile na konec panamerické dálnice. Odsud na začátek nejkrásnější silnice Jižní Ameriky – Carreteru Austral – která cestovatele dovedla na hranice Argentiny, odkud se vydali na nejjižnější místo Ameriky dosažitelné autem – radarovou stanici Moat – maják na konci světa. Cíl celé expedice byl v Buenos Aires.”

„Občas to bylo na hraně, nebo spíš za ní… Propadli jsme se do shnilého mostu, vyprošťovali auta z jam, do kterých se vešla celá, a nakonec začalo pršet. Bylo to náročné, ale proto jsme to dělali, abychom ukázali, že když se chce, všechno jde.“

 

V peruánských Andách trabanty vystoupaly do 4868 m. n. m. – nejvýše, kam kdy vyjelo auto s dvoutaktním motorem! „Nevěřili nám, že to zvládneme a abych pravdu řekl, sami jsme si nebyli jistí, jestli to půjde.“ Auta ztrácela s každými tisíci metry výšky 10 % výkonu, který je mizerný už na úrovni Máchova jezera – pouhých 26 koní. Přesto dokázala jet stovky kilometrů ve čtyřtisícových výškách. „Když jsme vyjeli nad 4000 metrů poprvé, oslavovali jsme… a pak zvraceli z výškové nemoci. Po pár týdnech nám jízda čtyři kilometry nad mořem přišla normální a bezproblémová.“

 

Zdroj: www.ceskatelevize.cz

{jcomments off}

Po velké byrokratické bitvě výprava vyrazila ze zapomenuté Guyany na severovýchodním pobřeží Jižní Ameriky. Odtud se vydala do srdce pralesa v Brazílii, cestou, která je oficiálně neprůjezdná, pak do Peru přes pětitisícové andské průsmyky, na pobřeží Pacifiku do Chile na konec panamerické dálnice. Odsud na začátek nejkrásnější silnice Jižní Ameriky – Carreteru Austral – která cestovatele dovedla na hranice Argentiny, odkud se vydali na nejjižnější místo Ameriky dosažitelné autem – radarovou stanici Moat – maják na konci světa. Cíl celé expedice byl v Buenos Aires.