Andersen a nahatý trilobit

Jeden z největších světových pohádkářů, dánský spisovatel Hans Christian Andersen, který při psaní svých pohádek využíval své až neskutečné fantazie, by se možná divil, co všechno v souvislosti se čtením, knihami a pohádkami, napadne dnešní děti.

 

Možná všechny jeho pohádky by se daly označit za „nej” (i když většinou nekončí klasickým happy endem) a je těžké mezi nimi vybrat. Přesto Malé mořské víle, kterou zná snad celý svět, zůstaly letos věrné děti ve školní družině Pampeliška v ZŠ Lerchova. Věrné? No ano, protože v pátek, jestli jste si dobře všimli, škola svítila dlouho do noci …. do Andersenovské noci.

 

„Pojďte dál, musíte ale vplout,” vítali příchozí malé mořské víly, mořští princové, králové i královny, mořské panny a vůbec všelijaká podvodní stvoření do mořského světa. Doslova. Vody, ryby, sítě, mušle… Nechybělo nic. Ba naopak! Do podvodního světa se zapojily i známé postavičky ze Čtyřlístku, které jsou nejmenším čtenářům hodně blízké a nebyl by to správný knihovnický duch KIDD, aby se nešel podívat, jak to tedy doopravdy s tím čtením je.

 

20130405 211953

 

 

Čtení je dobrodružství
Šedesát prvňáčků se spolu s vychovatelkami z družiny i letos vydalo do pohádkového světa v rámci Noci s Andersenem. Nejdřív se zdobilo, vymýšlelo, vytvářelo… pak soutěžilo a …… no jistě, četlo! Vodnické a andersenovské pohádky přece nesměly chybět a navíc – s pohádkou se usíná přece pohádkově!

 

Nocování ve škole je samo o sobě dobrodružné a ještě si ho zpestřit krásně kouzelným světem pohádek je jasnou zárukou úspěchu. Stranou nezůstaly ani maminky – ty malým nocležníkům připravily tak bohatou královskou hostinu, že nejeden panovník by se mlsně olizoval.

 

20130405 211554

 

 

I větší děti(2.-5. třída) si pohádkovou noc užily – oživily „Káčko”, kde pro ně program připravily pracovnice Střediska volného času a samozřejmě knihovny.
Tady už trochu ‘přituhovalo’ – nejen čtení, povídání a vyprávění o knížkách a pohádkách, ale také pěkně perné úkoly čekaly na dobyvatele světa psaných příběhů.

 

img 7651

 

A kde je ten nahatý trilobit?
Mimo jiné měly starší děti za úkol doplnit komiks, v němž jedno muselo být společné – musel se v něm vyskytovat pohádkář Andersen a knížky. Těch nápadů! Věřte, byli jsme u toho a nasmáli jsme se až až. A právě nahatí trilobiti, kteří se vloudili do knížky pana Andersena, byli součástí jednoho z doslova thrillerových snů…. Možná se mezi dětmi také najde budoucí pohádkář – fantazii na to mají.

 

Hledání živé vody v noční hře Poklad faraonovy truhly dopadlo dobře – nikdo žízní nepadl. Ačkoliv – ti kteří luštili dobře, našli vodu živou, ti kteří se mýlili, našli vodu ‘obyčejnou’. Ale do cíle došli všichni…

 

img 7657

Zazvonil zvonec… a pohádkové noci byl konec… V sobotu ráno se všichni rozcházeli plní dojmů a zážitků a jistě se v mnohých domácnostech teď čtou (nejen) pohádky Hanse Christiana Andersena.

 

Do světa vymyšlených příběhů a světa knížek se přišli podívat mj. ředitel školy Mgr. Čestmír Kříž, místostarostka Ing. Věra Marešová a radní MUDr. Kateřina Nová.

 

Čtení je nekonečný příběh…
Letošní třináctý ročník Noci s Andersenem proběhl na téměř 1 300 místech v pěti zemích, zúčastnilo se ho na 60 000 dětí. Noc kdy se skoro nechodí spát a čtou se pohádky, je akcí na podporu čtení tištěných knih. Mají proti elektronickým médiím jednu velikánskou výhodu. Víte jakou? NE? Tak čtěte knihy a poznáte, že když propadnete jejich kouzlu, jste pak součástí nekonečného příběhu.

 

Poděkování za výraznou podporu dětského čtení knih patří všem vychovatelkám školní družiny (vlastně mořským pannám a princeznám vodního království), pracovnicím Střediska volného času a samozřejmě knihovnicím ze sušické knihovny. Děti se skvěle bavily a našly i to, co by v knihovně nečekaly, v noci nepodnikly a s kamarády nezažily….

Nakoukněte do pohádky alespoň prostřednictvím fotografií z vydařené akce.

-red-