ms2

163× zapsáno

Když z malých jsou už „velcí”


Rostou jako z vody a než se nadějete, je tu čas na návštěvu prvního školního zařízení. Většinou na jaře se rodiče a děti připravují na „první velký krok” – zápis do mateřské školy. V obou sušických mateřinkách proběhl ten letošní 27. dubna.

 

Do MŠ Smetanova ul., která má v současné době 188 dětí v 7 třídách, se přišlo zapsat 86 dětí. Školka počítá se stejným počtem tříd i v následujícím školním roce.

Podle slov ředitelky školy J. Holečkové má školka k dispozici ještě kolem 50 míst v závislosti na tom, jak vysoký bude nakonec počet odkladů školní docházky. Ze zapsaných dětí je nejsilnější ročník 2010 – těch přišlo 50, dětí mladších tří let (r. 2011) bylo u zápisu 12.

MŠ Smetanova ul. má ještě do konce letošního školního roku plné ruce práce – na 14. 5. trénují děti na akademii ke Dni matek ve Smetanově sále, v květnu je také čeká tradiční sportovní olympiáda „O pohár starosty města” a vystoupení na Sušických slavnostech, pak se vydají na výlet do ZOO Ohrada (spojeno s divadelním představením), na červnové zahradní slavnosti kam jsou zváni i rodiče budou pasováni předškoláci na budoucí prvňáčky a samozřejmě nebude chybět ani oslava Dne dětí.

 

Mateřská škola Tylova ul. „Štěbetalka” přivítala u zápisu 77 dětí, z toho, předpokládá ředitelka školy M. Oudesová, že nastoupí kolem 55 dětí (opět se číslo může změnit vzhledem k odkladům školní docházky). Štěbetalka bude mít otevřeno pro své nové školáčky 6 tříd. Podobně jako ve „Smetance” byl i zde nejsilněji zastoupen ročník 2010 (40), nejméně ročníky 2007-8 (10). Obě dvě mateřinky budou žádat o výjimku z počtu dětí ve třídách (povolení vyšší kapacity).

Štěbetalka už svým názvem napovídá, že je tu pěkně živo a tomu odpovídá program do letošního června – z těch větších připravovaných akcí jsou to například návštěvy v IS a SEV NP a CHKO Šumava v Kašperských Horách, kde se děti účastní nejrůznějších výchovně vzdělávacích programů, Jarní koncert pěveckého sboru Klubíčko ve Smetanově sále, besídky pro maminky k jejich svátku (9.-14. května), exkurze k hasičům, do kynologického klubu, ale třeba i výlet na nádraží nebo na nejbližší hrady, zámky a kopce. Také na děti ze Štěbetalky se můžeme těšit při Sušických slavnostech. Stranou nezůstává ani film a divadlo – k svátku přijede dětem zahrát divadlo Kašpárek a do kina zavítají na pohádky.

Prostě – pořád se tu něco děje… třeba o Velikonocích, to bylo veselo!

Paní učitelky nám poslaly fotky a povídání o tom, jak si to všichni krásně užili:

ms1

„Oslava svátků jara začala krásnou výzdobou celého areálu mateřské školy. Na oknech se objevily vystřihovánky s jarními motivy, na chodbách a nástěnkách pěkné práce dětí: beránci, zajíčci, kuřátka a slepičky, jarní květiny, rašící větvě ověšené vajíčky. Děti se seznámily s velikonočními symboly a s lidovými zvyky, které se k Velikonocům vztahuj, poznávaly lidová říkadla a učily se hodovat. Třídy se proměnily v tvořivé dílny a malí výtvarníci se předháněli ve svých nápadech a dovednostech.

 

ms2

Na škaredou středu byly na Štěbetalku také pozvány děti, které se rozhodly se k nám v příštím roce přidat a přišly k zápisu. Ale nebojte se, nikdo se tu na děti „neškaredil”, každý si odnesl domů i malý dáreček, který vyráběly šikovné děti a paní učitelky ze všech tříd. A aby ta Škaredá středa byla o něco hezčí, byly v naší MŠ otevřené doslova všechny dveře a každý se k nám mohl přijít podívat, jak nám to tu svědčí. I když to na jaro a velikonoční svátky venku vůbec nevypadalo, my jsme si je na Štěbetalce přeci jen užili.”

-red-