Peníze pro zemědělce, zahrady a udržení vody v krajině

zemedelec

 

Podpora zemědělské činnosti v Plzeňském kraji 2020

 

Účelem dotačního programu je investiční podpora zemědělské prvovýroby v Plzeňském kraji za účelem plnění schváleného Programu rozvoje Plzeňského kraje – Strategického cíle: Zvýšení konkurenceschopnosti regionální ekonomiky.

 

 

Podrobnosti k dotačnímu programu (předmět dotace, okruh žadatelů, hodnocení žádostí a přiznání dotace atp.) obsahuje dokument „Pravidla pro žadatele a příjemce dotace“ viz příloha.

Žádost o dotaci včetně všech povinných příloh se podává výhradně elektronicky prostřednictvím aplikace eDotace https://dotace.plzensky-kraj.cz/ v termínu od 30. 3. 2020 do 30. 4. 2020.

Na tento dotační program je alokováno 2.000.000 Kč.

 

 

Kontaktní osoba:
Ing. Karel Novák
Oddělení lesnictví a myslivosti, OŽP KÚPK
Škroupova 18, 306 13 Plzeň
tel.: 377 195 328
e-mail: karel.novak@plzensky-kraj.cz

 

Soubory ke stažení

 
 
_____________________________________________________________________________________________
 
eden-1746784 640

Dotační program Ekologické zahrady 2020

 

Žádosti budou přijímány od 1. 4. 2020 do 20. 4. 2020. Postup podání žádosti a pravidla podpory jsou specifikovány v Pravidlech pro žadatele a příjemce dotace.
Účelem dotačního programu je podpořit regionální projekty, činnosti a opatření, které napomůžou k využití zahrad pro netradiční formy výuky, školní a mimoškolní aktivity v oblasti EVVO, ochranu životního prostředí a komunitní akce či setkávání.

Dotace budou poskytovány zejména na:
– založení nebo úpravu stávajících extenzívně využívaných zahrad
– pořízení základního mobiliáře pro potřeby výuky ekologické výchovy
– opatření vedoucí k dovybavení zahrad pro komunitní setkávání v rámci EVVODotace se poskytuje jako investiční a neinvestiční.
Předpokládaný celkový objem finančních prostředků pro tento dotační program na rok 2020 činí 500.000 Kč.
Žádosti se podávají prostřednictvím aplikace eDotace: http://dotace.plzensky-kraj.cz
 ________________________________________________________________________________
 
frog-4296784 640

Dotační program Retence vody v krajině 2020


Žádosti budou přijímány od 1. 4. 2020 do 30. 4. 2020. Postup podání žádosti a pravidla podpory jsou specifikovány v Pravidlech pro žadatele a příjemce dotace.
Účelem dotačního programu je podpora projektů zlepšujících vodní bilanci a zvyšujících stabilitu ekosystémů při hydrologických extrémech prostřednictvím navracení krajiny do přírodě blízkého stavu. Podporováno je také zlepšování schopnosti retence vody v zemědělské půdě, retence srážkových vod z nepropustných ploch v zastavěných územích obcí,a výsadba vhodných dřevin, podporujících retenci vody a zlepšení mikroklimatických podmínek.
Předmětem dotace jsou zejména náklady na realizaci projektů, primárně zaměřených na zlepšení míry retence vody ve volné krajině, nebo v zastavěných územích obcí.
Dotační program Retence vody v krajině 2020 se dělí na 2 dotační tituly:

• Dotační titul č. 1: Retence vody 2020
• Dotační titul č. 2: Výsadba stromů pro podporu retence 2020
 
Dotační titul č. 1: Retence vody 2020
Dotace budou poskytovány zejména na:
a) tvorba nových, nebo oprava stávajících a zaniklých přírodě blízkých malých vodních nádrží bez rybí obsádky a bez chovu drůbeže – vytvoření nové nádrže s maximální výměrou 0,5 ha, minimálním podílem litorálního pásma 20% a maximální hloubkou 3 mb) tvorba nebo obnova přírodních vodních prvků s retenční schopností (například tůně, prameniště, rašeliniště, mokřady, prvky sloužící i jako přírodní napajedlo, opatření pro přirozenou/přírodní retenci srážkových vod z nepropustných ploch, apod.)c) obnova přirozených funkcí drobných toků a niv
• renaturace degradovaných toků či drobných vodních linií (například zatrubněných, vybetonovaných, napřímených apod.), rekonstrukce
do podoby přírodě blízkých koryt, tvorba meandrů, slepých ramen, ostrůvků v korytě toku apod., obnovy přirozených údolních niv, opatření pro podporu rozlivu a delšího zdržení vody ve vhodných lokalitách, opatření ke zpomalení odtoku z krajiny (hrázky, přehrážky přírodního charakteru či z přírodních materiálů, apod.)
• regulace odtoku ze staveb k vodohospodářským melioracím pozemků (hlavní a vedlejší odvodňovacích zařízení) – přerušení funkčních odvodňovacích zařízení, vedoucí ke snížení objemu odtoku vody z lokality a ke vzniku tůně/mokřadu (vyvedení toku na povrch terénu)d) zvyšování retenční kapacity zemědělské půdy a zabránění erozi  a degradaci půdy – činnosti vedoucí k delšímu zdržení vody v zemědělské krajině – zpomalení povrchového odtoku a účinnější vsakování, opatřeními jsou například: zatravněné zasakovací pásy, biopásy, průlehy, zasakovací příkopy, stabilizace míst soustředěného odtoku přehrážkami a jejich úprava zatravněním, hrázky, meze)
 
 
 
Dotační titul č. 2: Výsadba stromů pro podporu retence 2020
Dotace budou poskytovány zejména na:
– výsadba ve volné krajině – místně vhodná původní druhová skladba listnatých nebo ovocných dřevin a jejich skupin, včetně výsadby přímo na zemědělských pozemcích, využívaných k pasení zvířat nebo k pěstování plodin – za podmínky umožnění původního zemědělského obhospodařování,
– obnova nebo zakládání větrolamů – zakládání nových, nebo dosadba stávajících větrolamů jako opatření pro snížení degradace zemědělské půdy, zamezení erozi a plošnému odtoku,
– výsadba v zastavěném území nebo na zastavitelných plochách – výsadba na veřejně přístupných pozemcích (například zakládání nebo dosadba alejí, stromořadí, významných stromů nebo jejich skupin), vyjma okrasných parkových úprav s nepůvodními druhy.Dotace se poskytuje jako investiční i neinvestiční.
Předpokládaný celkový objem finančních prostředků pro tento dotační program na rok 2020 činí 4.000.000 Kč.
Žádosti se podávají prostřednictvím aplikace eDotace: https://dotace.plzensky-kraj.cz

Kontaktní osoby:
Ing. Alena Němečková
telefon: 377 195 331, e-mail: alena.nemeckova@plzensky-kraj.cz

Ing. Jana Slavíková
telefon: 377 195 357, e-mail: jana.slavikova@plzensky-kraj.cz

Soubory ke stažení

 
 
 
 
-tz pk-
{jcomments off}