Opatření Ministerstva zdravotnictví – aktuální data a informace k výskytu koronaviru

Opatření Ministerstva zdravotnictví –

aktuální data a informace k výskytu koronaviru

 

Ministr zdravotnictví rozhodl, že všem poskytovatelům zdravotních služeb lůžkové péče se nařizuje zákaz návštěv pacientů,“ uvedl na pondělní tiskové konferenci premiér Andrej Babiš.

Ministr Adam Vojtěch ho následně doplnil, že zákaz se netýká dětských oddělení, porodnic, pacientů s omezenou svéprávností, pacientů v hospicích a nevyléčitelně nemocných pacientů.

 

 

koronvirus

Ministerstvo zdravotnictví ČR nařídilo mimořádná opatření pro všechny osoby, které se vrací z Itálie.

Všem osobám s trvalým pobytem v České republice, které se v období od 7. března 2020 vrátí z pobytu na území Italské republiky do České republiky, se nařizuje, aby bezprostředně po návratu do České republiky oznámily tuto skutečnost, a to telefonicky nebo jiným bezkontaktním přístupem, svému praktickému lékaři. Ten pak nařídí karanténu, vystaví potvrzení o pracovní neschopnosti.

 

“Především bych chtěl apelovat na všechny, aby nejezdili v této chvíli do Itálie, aby tak zbytečně nevystavovali sami sebe ale i další lidi nebezpečí nákazy virem COVID-19. Dále všem doporučuji, aby se vyhnuli místům s vysokou koncentrací lidí a především dbali zvýšených hygienických opatření (dezinfekce, mytí rukou atd.),“uvedl hejtman Josef Bernard. Při případných zdravotních potížích během 14 dnů po návratu, tj. při výskytu kašle, horečky, dušnosti je třeba volat na tel. číslo 112.

 

Doporučujeme veřejnosti sledovat aktuální informace na stránkách mzcr.cz.

 

Přesné znění mimořádného opatření MZČR najdete zde.

 

 

 

Informace k aktuální situaci výskytu koronaviru:

 

>>> COVID 19 – AKTUÁLNÍ DATA <<<

 

 kontakty na hygieniky

 

KHS uvod

 

 

 

 

 

***

 

SZU

 

 ***

 

 mze

 

 

Aktualizovaná mapa s vývojem nákazy:

 

mapa korona aktualizace

 

***

 

Lékárníci připravili hlavní zásady pro období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění, k nimž se řadí i Covid-19 způsobený koronaviry. Kromě hygieny rukou doporučují například pravidelnou dezinfekci mobilů a počítačů. Bezpečný odstup ve společnosti jsou pak dle ČLnK dva metry, samozřejmě je vhodnější se pobytu mezi více lidmi preventivně vyhnout.

 

 

 

desatero

 

-zdroj: pk-