Sušice/ Flowerski = ikona od Markéty

Markéta vyrábí barevné šperky ve tvaru květin, když její syn usne

zdroj: www.podnikavazena.cz

marketa

 

Tvoření ji bavilo od malička. Markéta Stulíková nejprve vystudovala gymnázium a poté se vrhla na obor Arts Management na VŠ v Praze. Po škole nastoupila do personalistiky, ale tato práce jí přišla málo kreativní. Když dostala nabídku pracovat jako dramaturg v kulturním centru v Sušici, odkud pochází, neváhala. Měla možnost pořádat slavnosti, plesy, farmářské trhy, koncerty, přednášky a byla nadšená. Po večerech ještě vyráběla šperky, díky kterým si splnila později svůj sen. Dnes je především maminkou a pracovní dobu řídí její malý syn Lukášek.

 

 

Šperky ve tvaru květinky si zákaznice oblíbily

Markéta dlouho přemýšlela o tom, že by chtěla dělat to, co má ráda, čemu rozumí a jde jí to. A protože malování a kreativita vyhrály na plné čáře, rozhodla se vyrábět náušnice, které pojmenovala Flowerski. „Jde o šperky v jednom tvaru květiny ve více než 50 barvách. Chtěla jsem vést náušnice jako značku, aby to byly jen obyčejné „náušnice“, ale měly svůj název,“ vysvětluje Markéta.

Než Markéta přivedla značku Flowerski na svět, vyráběla náušnice pro sebe a kamarádky, které je otestovaly. Když viděla, že mají úspěch, rozhodla se je pod značkou Flowerski nabídnout široké veřejnosti.

Začínala jsem sama, vyráběla je a pak prodávala přes e-shop i v obchodech. Neustále jsem běhala s balíčky na poštu, starala se o marketing, a to vše při plném úvazku v kultuře. Ze začátku to šlo, ale postupem času se vzrůstajícím zájmem a větší časovou náročností jsem přibírala lidi, kteří mi s tím vším pomáhají. Hodně dbám na to, aby se Flowerski stala ikonickou značkou,“ pokračuje ve svém vyprávění.

 

Jednoduchá myšlenka – jeden tvar a hodně barev

Když se jí někdo zeptá, s čím vlastně podniká, s úsměvem odpoví: „Prosadila jsem se prakticky s takovou blbostí – s barevnými květinovými náušnicemi. Ale čím dál víc se mi potvrzuje, že v jednoduchosti je krása.“ Markéta se rozhodla pojmout svou značku co nejjednodušeji a stylově. Ví, že je důležité ji dobře prezentovat a udělat si své podnikání co nejsnazší. „S každým dalším produktem se vám zásoby diferencují. Já nemám velké skladové prostory, i na prezentaci by to bylo složitější, a hlavně teď se mi nejvíce ocenilo minimalizovat počet věcí,“ pokračuje Markéta.

Říká, že minimalismus se jí osvědčil nejen v podnikání, ale i v osobním životě. Někoho možná napadne, že se z její práce postupně vytratila kreativita, když nevymýšlí další nové produkty. „Já tu kreativní část objevila v marketingu. Fotím výrobky s nápadem, zpracovávám bannery v grafickém programu, vymýšlím slogany atd. To se dá dělat i pohodlně z mobilu na procházce v parku, stejně tak jako odpovídat zákaznicím a vyřizovat pracovní maily,“říká.

 

 

 

 

Spolupracuje s maminkami na mateřské i ženami v důchodu

 

Markéta začala spolupracovat s maminkami na mateřské dovolené, které chtěla finančně podpořit. „Časem jsem přibrala do svého týmu i důchodkyně, protože se ukázalo, že na mateřské je to s tím volným časem hodně složité,“ vysvětluje. K výrobě náušnic používá polymerové hmoty a chirurgickou ocel.

Jsme na trhu už 4 roky a zájem je stále větší. Pracuji každý čtvrtek, kdy hlídá manžel, nebo pak po večerech,“ dodává mladá maminka, která si tak odpočine od mateřských povinností a zaměstná hlavu jinými tématy.

Foto: archiv Markéty Stulíkové