Den svatého Patrika – vezměte si zelenou a pozor na štípnutí!

Den svatého Patrika je oblíbeným svátkem i u nás

 

Den svatého Patrika (irsky Lá ‘le Pádraig nebo Lá Fhéile Pádraig, anglicky Saint Patrick’s Day) je státní svátek v Irsku (Irské republice), v Severním Irsku, na ostrově Montserrat a v kanadské provincii Newfoundland a Labrador. Slaví se v posledních letech i u nás, podobně jako  jiné, nepůvodní, svátky (například sv. Valentýn).


patrik

Kdo byl svatý Patrik?

Svatý Patrik byl starověký křešťanský důchovní, který působil v

pátém století v Irsku, kde se podílel na šíření křesťanství. Dle pověstí to byl právě svatý Patrik, který přinesl do země křešťanství.

 

Jeho symbolem je zelený trojlístek. Svatý Patrik trojlístek používal jako metaforu boží trojjedinosti a Svaté trojice (Otec, Syn a Duch svatý). Na trojlístku věřícím ukazoval, že tři různé jednotky můžou být součástí jednoho těla. Postupem času se zelená a trojlístek staly symbolem nejen svatého Patrika, ale i celého Irska.

 

 

st-patricks-day-1272034 640

 

Proč se svátek slaví na celém světě, když je to irský patron?

Za rozšíření svátku můžou především irské menšiny ve státech celého světa. Výrazné irské menšiny najdeme například v USA, v Kanadě, v Austrálii i ve Spojeném království. Celkem je odhadováno, že na celém světě žije 80 milionů obyvatel s irským původem. Přičemž počet obyvatel Irské republiky je asi 4,8 milionů.

Irské menšiny tak po celém světě šíří irskou kulturu a také tradici svátku svatého Patrika jako patrona Irska. V posledních letech jsou irské hospody a irský alkohol stále oblíbenější i v Česku.

 

Jak a kdy se slaví svatý Patrik?

Svátek svatého Patrika je 17. března, to je den Patrikova úmrtí. V Irsku a také v Severním Irsku je tento den státním svátkem.

Svatý Patrik je pak veselý svátek, lidé po celém světě ho slaví tradiční irskou hudbou, tanci a popíjením tmavého piva. Symbolem celého dne je zelený trojlístek, kterým si Irové zdobí oděv nebo si ho malují na obličej i tělo. Barvou celého dne je zelená, která se odráží i ve skladbě  jídla a nápojů. Na svatého Patrika si můžete uvařit například zelené těstoviny, upéct zelené koláče nebo vyrobit zelenou zmrzlinu. Připít si můžete zeleným pivem.

V městech, kde tento svátek prožívají naplno, se zelenou dokonce potahují domy nebo barvou barví řeky a potoky.

Součástí tradičních oslav je obvykle průvod s doprovodným programem, časté jsou hudební festivaly, přehlídky a koncerty. Velkou částí oslav je tradiční irská hudba a tanec.

 

Jak můžete slavit i vy?

  • Měli byste na sobě mít něco zeleného;
  • Tradicí je to, že pokud na sobě nemáte něco zeleného, kdokoliv vás může štípnout;
  • Dejte si, máte-li možnost, tradiční irský alkohol. Klasikou je irské pivo Guiness, dát si můžete i irskou whiskey Jameson nebo likér Bailey’s;
  • Gurmáni si jistě poradí s výrobou zeleného pečiva, i u nás  pivovary připravují na svatého Patrika  zelené pivo;
  • Svatého Patrika můžete ale oslavit i mnohem klidněji, přece jenom je to křesťanský svátek, který oslavuje svatého Patrika – dopřejte si čas k zamyšlení, rozjímání…

 

zdroj: finance.cz, wikipedia.org

{jcomments off}