chata

“Chataři, nejezděte na chatu”, žádá ministerstvo

chata

Nejezděte na chatu, žádá ministr. Vesnice chtějí před chalupáři ochránit

 

Seznam zprávy, ČTK

V Česku je 774 nakažených lidí, ohlásilo v pátek ráno Ministerstvo zdravotnictví. Ve čtvrtek bylo 694 potvrzených případů.
 
Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo Čechy, aby o víkendu nejezdili na chaty a chalupy. Část starostů z vesnic žádá vládu, aby jejich občany ochránila před rekreanty z Prahy.

Podle prognózy náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly může být v polovině dubna v Česku až 15 tisíc případů nákazy. Pokud lidé nebudou dodržovat vládní nařízení ohledně karantény, mohla by vláda zakázat vycházení úplně, uvedl Prymula pro deník Právo.
Od pátečního rána platí změna v pravidlech pro nakupování. Nově jsou prodejny potravin a drogerie od 7 od 9 hodin vyhrazené pro seniory. Ještě ve čtvrtek měli vyhrazené hodiny mezi desátou a dvanáctou. Do lékáren se nově může bez ohledu na věk kdykoli.
 
Do Česka mají v pátek začít proudit dodávky ochranných prostředků z Číny, dovezeno má být několik milionů roušek a také respirátory. Kvůli koronaviru je v Česku v nemocnici 63 pacientů, pět jich je ve vážném stavu.
 
 
 

Ochraňte nás před chalupáři, žádají vesnice

Obyvatelé z obcí na jihu Plzeňska se obávají důsledku přílivu rekreantů z Prahy, kteří se v tomto týdnu ve stovkách až tisících přestěhovali na své rekreační chalupy na venkově. Pražané se bez omezení a často bez roušek pohybují po obcích, uklízejí svá rekreační sídla, jezdí na sběrné dvory, nakupovat i na výlety. Starostové Nepomuku a Blovic, obcí s rozšířenou působností s 25 000 obyvateli, požádali v pátek přes regionální poslance o pomoc premiéra a ministra vnitra.

 

„Místní mají velké, a myslíme, že oprávněné obavy, z možnosti přenosu nákazy koronavirem, který je v Praze nejvíce rozšířen z celého území naší republiky. Žádáme vás o urychlené přijetí opatření, které by zamezilo tomuto pro nás nechtěnému příjezdu chalupářů do našich obcí,“ uvádějí starostové obcí správního obvodu Nepomuk v dopise.

 

 

 

Nejezděte na chalupy, doporučuje ministerstvo

Ministerstvo zdravotnictví vydává důrazné doporučení všem občanům, aby o prvním víkendu, který běží v režimu usnesení vlády o zákazu volného pohybu osob, omezili návštěvu svých rekreačních objektů, jako jsou chaty a chalupy, za účelem rekreace. Lidé by měli vycházet jen v nejnutnějších případech.

Lidem se ale jet na chalupy přímo nezakazuje. Mohou vycestovat při dodržení základních hygienických pravidel včetně vybavení rouškou, a za předpokladu, že v místě setrvají v uzavřeném prostoru rekreačního objektu a budou minimalizovat kontakt s okolím.

-pm net-

{jcomments off}