Družebná neděle – čtvrtá neděle postní do Velikonoc

Dnes je družebná neděle

 

Postní doba před Velikonocemi, postní neděle – názvy, význam, zvyky

 

Máme za sebou  z postních velikonočních nedělí: Liščí (Černou), Pražnou (Suchou) a Kýchavou neděli, dnes je neděle Družebná.  Proč se právě tak jmenuje? Co se skrývá za ostatními zlidovělými názvy postních nedělí velikonočního času? Které zvyky se s nimi spojují?

 

druzebna

Čtvrtá neděle postní (latinsky Laetare) měla lidové pojmenování Družebná neděle. V náboženství měla zvláštní poslání, neboť toto dne bylo možno uvolnit postní kázeň. Výrazem byla i krátkodobá změna barvy rouch v kostele – dosavadní fialová byla nahrazená růžovou.

Od úlev povstal název Družebná neděle (u starých Čechů také Družebkyně, Družbadlnice či Družbadlná). Někde se tato neděle nazývala Středopostní, neboť tvořila pomyslný střed čtyřicetidenního půstu. Mládeži bylo povoleno sejít se na návsi a poveselit se. Někde také říkali této neděli Růžová či Růžebná – podle barvy rouch používaných na tento den v kostele, a protože se tuto neděli světí v Římě zlatá růže.

 
Lidové označení Družebná neděle dostala podle přidružování nových členů ke spolku Kristovu v prvotní křesťanské době. Název Družebná se vykládá také od družby, neboť právě o této neděli chodíval družba se ženichem navštívit dům, do něhož chtěli přijít o velikonoční pomlázce na námluvy. 
 
 
V Klenčí na Chodsku končívaly o této neděli přástky zábavou zvanou „spouštědlo”. Na této zábavě se děvčata postarala o jemný likér „rosolku”, rohlíky a „pálenec”, (pálenec = upečený hrách, posypaný cukrem a pepřem).
 
 
Název Družebná se vykládá také od družby, neboť právě o této neděli chodíval družba se ženichem navštívit dům, do něhož chtěli přijít o velikonoční pomlázce na námluvy. Ženichovi byla předložena “pučálka” (nabobtnalý hrách, upražený na másle a promíchaný s rozinkami, různým kořením a pokroutkami). Když se dala na talíř, opět se pokroutkami a rozinkami posypala. Zprvu se ženichovi k pojídání pučálky předložila vidlička. Tou však nesměl jíst a měl čekat na lžíci. Pokud se do „pučálky” pustil vidličkou, stal se terčem posměchu.
 
 

Neděle postní doby

 

název neděle

 

lidové pojmenování

 

datum v roce 2020

 

1. neděle postní

Černá, Liščí

1. března

2. neděle postní

Pražná, Suchá

8. března

3. neděle postní

Kýchavá

15. března

4. neděle postní

Družebná

22. března

5. neděle postní

Smrtná

29. března

Květná neděle

Květná

5. dubna

 

 

 

velikonoce dekorace

 

Připomeňte si  také některé z velikonočních tradic, oživte je  u vás doma, nebo se jen na chvíli zastavte a v tichu poslouchejte… Možná některé z kouzel přijde i k vám.

 

 

logo šumava

 

{jcomments off}

 

 

 

zdroje: cs.wikipedia.org,  www.ceskevelikonoce.cz, www.novinky.cz,www.facebook.com/pratele.ceskych.tradic, velikonoce.net