Odvolání ředitelky SKC: proč?

Sušice opět hledá ředitele kulturního centra

Téměř přesně za rok od nástupu do funkce odvolala rada města z pozice ředitelky MgA. Jitku Doubravovou, ředitelku příspěvkové organizace Sušické kulturní centrum (dříve MKS). Ze sedmičlenné rady byli 4 radní pro odvolání, dva proti, jeden se hlasování zdržel.

Podle radních, kteří odvolání ředitelky podpořili, ani po roce svého fungování ředitelka Sirkusu nesplnila velkou část požadavků, které byly stanoveny v rámci výběrového řízení, na jehož základě byla vybrána. Řešení situace podle nich spočívá ve výměně vedení, proto byla stávající ředitelka ze své funkce k 31. květnu odvolána a vyhlášeno výběrové řízení.

 

Na upřesnění důvodů pro odvolání MgA. Doubravové jsme se zeptali místostarostky města Ing. Věry Marešové:
„Již v průběhu roku, kdy zastávala MgA. Jitka Doubravová funkci ředitelky příspěvkové organizace Sušického kulturního centra, jsme měly spolu několik diskuzí na téma řízení organizace. V případě kulturního centra to jistě není jednoduché, protože je nutné obsáhnout dvě zásadní oblasti. Jednak kulturu, jako takovou a dále poněkud obtížnější řízení příspěvkové organizace. Kompetence Jitky Doubravové v oblasti kulturní a umělecké vůbec nezpochybňuji a vidím zde její přínos. Již od začátku měla paní ředitelka možnost obsadit v organizaci místo ekonoma nebo poradce právě pro oblast řízení, který by dával organizaci jakýsi pevný systém a řád. To se nestalo.

Na jednání rady města jsem vyjádřila svůj názor, že se domnívám, že schopnosti paní ředitelky Doubravové v oblasti řízení příspěvkové organizace nejsou dostačující.
Za tímto názorem si stojím a proto, když bylo navrženo hlasování o odvolání, byla jsem pro.
Jsem přesvědčená, že Jitka Doubravová je především velmi dobrá herečka a měla by se tedy věnovat právě tomuto oboru.”

A jak své odvolání vidí sama ředitelka kulturního centra?
„Vím, že odvolávání ředitelů jsou nejen v tomto městě běžná věc, nejsem první ani poslední.
Odvolání bez možnosti obhajoby, na základě nepodložených, neodborných a osobně zabarvených argumentů jsou dle mého nedůstojná a destabilizující další vývoj kulturní činnosti.

Velmi mne celá situace mrzí, před rokem mi přišlo skvělé, že město dává příležitost novým tvůrčím impulzům a změnám výběrem mojí koncepce fungování MKS. Bohužel již od začátku jsem ale neměla k těmto impulzům a změnám patřičnou kompetenci a podporu. Nikdy není možné zavděčit se všem a ať uděláte cokoliv, vždy máte kolem sebe spoustu „kritiků” a nespokojených lidí. Tlaky byly po celou dobu veliké, z mnoha stran a kde není vůle, tam není cesta…”

-red-