Pašijový týden – ŠKAREDÁ STŘEDA

ŠKAREDÁ (nebo také SAZOMETNÁ, SMETNÁ, ČERNÁ) STŘEDA

 

skareda streda

 

 

Rozhodně se dnes nemračte! Mohlo by vám to na každou středu v roce zůstat!

 

 

Jak to bývalo zvykem…

 

Prostřední den pašijového týdne byl poznamenán velmi přísným půstem, a smutkem nad tím, že všechny zvony v ten den chystají na odlet do Říma. Až do neděle pak nebylo slyšet jediný zvon, a místo hlaholení zvonů nastoupili mládenci a děti s řehtačkami, hrkačkami a klapáči.

 

Škaredá středa připomíná Jidášovu zradu, tedy škaredý skutek. Právě v tento den měl Jidáš za 30 stříbrných zradit a prodat Ježíše. Slovo škaredit se kdysi také platilo za synonymum sllova žalovat.

 

Sazometná proto, že se v ten den vymetaly saze z komína. O tomto dnu se sice také uklízí (vyhánějí se tím zlí duchové  z domu), ale rozhodně bychom se u toho neměli škaredit. Podle jedné lidové pověry by se totiž zakaboněná tvář opakovala každou středu v roce.

Ke škaredé středě také patřívalo stloukání másla, které ženy přepustily a pak donesly do kostelů, kde sloužilo ke svícení. Pálily se kočičky, posvěcené v předchozím roce. Popelem ze spálených větviček se dělal na čelo křížek.

 

Na Škaredou středu se v českých zemích pečou jidášci, což je pečivo, které připomíná smyčku, na kterou se Jidáš oběsil. Jí se pomazané medem.

Pro křesťany začínají tři přísné postní dny plné hrachu a čočky, končí společenská posedávání a popíjení, začínají se chystat první malovaná vejce.

 

velikonoce ilustracka

 

Připomeňte si  také některé z velikonočních tradic, oživte je  u vás doma, nebo se jen na chvíli zastavte a v tichu poslouchejte… Možná některé z kouzel přijde i k vám.

logo sumava uzdravuje

 

 

zdroje: cs.wikipedia.org,  www.ceskevelikonoce.cz, www.novinky.cz,www.facebook.com/pratele.ceskych.tradic, velikonoce.net

 

{jcomments off}