d

Copperfield se uzdravuje a kouzlí

Šumavský rys Copperfield se postupně uzdravuje a dál kouzlí

Mládě rysa, o kterého se starají pracovníci stanice pro handicapovaná zvířata vKlášterci, se úspěšně uzdravuje. Zvěrolékařka mu z nohy operačně vyjmula kovovou výztuhu zlomené kosti. Na život v zajetí už si bohužel tak zvykl, že už se do volné přírody nemůže vrátit.

 

Jeho zdravotní stav je výtečný, po operaci se zotavil na výbornou, po včerejškuuž mu zlámanou stehenní kost nemusí přidržovat kovová výztuha. Takový je momentálně stav zhruba osmiměsíčního mláděte rysa, o kterého se od října minulého starají pracovníci Stanice pro handicapovaná zvířata Správy NP aCHKO Šumava na Klášterci u Vimperka. Rysí mládě, pro které se i v médiích vžila přezdívka David Copperfield, se tu úspěšně zotavuje potom, co ho u Solné Lhoty nedaleko Vimperka porazilo projíždějící auto.

„Každý den spořádá až kilo zvěřiny. Jeho zdravotní stav ho vůbec v ničemneomezuje, je absolutně zdravý, jako kdyby žil ve volné přírodě. Od října David vyrostl, zmohutněl a přibral asi pět kilogramů,” popisuje Petr Juha, vedoucí stanice na Klášterci.

Včera mu z těla vyjmuly kovovou výztuhu vimperské veterinářky Šárka Janásková aBarbora Součková. „Kost je perfektně srostlá a David je ve výborné formě a naprosto bezproblémů. Museli jsme vyjmout extenční drát, který přidržoval zlomenou kost a v těle by v dalších měsících zlobil,” říká veterinářka Šárka Janásková.

 

Davida čeká ještě jeden podobný zákrok na podzim. „Z těla mu ještě musíme vyjmout kovovou destičku, který drží patní kloub,” doplňuje kolegyně Barbora Součková.

Na život v zajetí už si bohužel zvykl tak, že se zpátky do volné přírody nikdy nevrátí.Na Klášterec se dostal ve čtyřech měsících, což je doba, kdy o rysí koťata ještě pečují jejich matky. „On ještě neuměl sám lovit. Protože jsme se o něj kvůli vážnému zranění a následné operaci, museli starat ve dne v noci, zvykl si na péči člověka v ten nejméně vhodný okamžik. Bereme to jako daň za to, že jsme mu zachránili život,” uvádí Petr Juha.
Rys se natrvalo stane ozdobou klášterecké stanice. Zájemci se na něj mohou přijítpodívat každou středu, což je návštěvní den. Od 9 do 14 hodin. „Rádi ale vyjdeme vstříc všem návštěvníkům a po dohodě provedeme každého zájemce i mimo návštěvní dny,” uvádí Petr Juha. Zájemci si mohou volat na telefon – 731 530 223, nebo se objednat na emailu – petr.juha@npsumava.cz.

Rys zatím nezůstává nic dlužen svému přízvisku David Copperfield a dálpředvádí své kouzelnické triky. Zhruba před měsícem si dokonce sám packou otevřel dveře od klece. „Protáhnul packu skrz mříže a klikou si otevřel. Do jeho klece se vstupuje skrz dvoje dveře. Ty druhé už otevřít nikdy nemůže. Každopádně si ale v kleci dokázal sám rozsvítit, protože vypínač je právě mezidveřmi, kam se David dostal,” uvádí Petr Toman, ošetřovatel ve Stanici pro handicapovaná zvířata na Klášterci.
Stanice pro handicapovaná zvířata na Klášterci patří do Zoologického programu  Správy NP a CHKO Šumava. Jeho smyslem je postupné vybudování nových turistických cílů pro ty, kteří se chtějí hlouběji zajímat o Šumavu, respektive divoká zvířata, která na Šumavě žijí. V rámci zoologického programu mohou zájemci navštěvovat například pozorovací místa v přezimovacích obůrkách a sledovat zde život jelenů nebo rybí líheň.

 

„Od května se pro širokou veřejnost otevřou soví voliéry na Borových Ladech, kde budou nad hlavami návštěvníků volně poletovat takové druhy ptáků, které mají na Šumavě svůj přirozený domov, především dravci a sovy,” uzavírá Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

 (tz, pp)

 

{gallery}susice/2013/duben/rys_web/{/gallery}