Od pondělí mohou probíhat farmářské trhy

farmarky

Od pondělí bude možné pořádat farmářské trhy, pořadatelé musí zajistit bezpečné rozestupy lidí a desinfekci

 

zdroj: eagri.cz

Prodej na farmářských trzích bude možný od pondělí 20. dubna. Rozhodla o tom v úterý 14. 4. 2020 vláda na základě shody mezi Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu a epidemiologů z Ministerstva zdravotnictví. Jde o další krok v postupném rozvolňování pravidel prodeje, pořadatelé budou muset dodržet několik pravidel, aby nedocházelo k nepřiměřenému shlukování návštěvníků.

 
 

„V posledních dnech jsme byli v intenzivním kontaktu s Asociací farmářských tržišť ČR, která připravila model fungování farmářských trhů s konkrétními pravidly. Mezi ně patří například zákaz prodeje občerstvení k přímé konzumaci, bezpečné odstupy mezi prodejními stánky, dostupná desinfekce na ruce u každého výdejního pultu a další. Znovuotevření farmářských trhů je důležité hlavně pro menší zemědělce, z nichž řada na farmářských trzích prodává většinu své produkce,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

 

Už dříve přitom Ministerstvo zemědělství vyjednalo možnost přímého prodeje zemědělských produktů tzv. ze dvora. Nyní se v rámci postupného rozvolňování pravidel otevřou i farmářské trhy.

 

Za dodržování pravidel prodeje bude zodpovídat provozovatel farmářského trhu. Nesmí docházet zejména k porušování obecných pravidel přijatých vládou, například nepřiměřenému shlukování osob.

-tz Mze-

{jcomments off}