Příští týden sníh a bílá tma

snih jaro

 Po teplejším víkendu se můžeme dočkat opět sněhu

 

Že bychom v polovině května tahali palčáky, kozačky a sáňky, to už se nějako udobu nestalo, nicméně zima se jen tak nevzdává a po  teplejším víkendu nám nadělí další “zimní radost”.

 

Po víkendovém oteplení totiž dorazí do Česká citelný závan zimy. „V pondělí bude přes naše území přecházet výrazná studená fronta, která přinese výrazné srážky a ochlazení,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Upozornila, že srážky budou na mnoha místech sněhové, a to i ve středních polohách.

 

 

„Na západě by mělo sněžit od výšky 400 metrů. Na zbytku území budou srážky sněhové od 600 metrů. Napadne mokrý sníh, který se dlouho neudrží,“ uvedla Honsová. V Karlovarském kraji při hodně vydatných srážkách a silném větru podle ní není vyloučena ani tzv. bílá tma, tedy jev, při kterém se v hustém sněžení sníží viditelnost na minimum.
 
 
Trvalejší sněhová pokrývka ale připadne na horách. „Tam by se měl sníh udržet a skutečně tam napadne 20 až 25 centimetrů nového sněhu,“ uvedla Honsová. „Pod tíhou mokrého sněhu tam může docházet k lámání stromů,“ upozornila meteoroložka.
 
 
Pondělní přechod fronty bude zajímavý z hlediska teplot. Ačkoliv se předpověď může ještě upřesňovat, je už teď zřejmé, že teploty se budou výrazně lišit. Zatímco na západě vystoupí nejvýše na 6 stupňů, na jižní Moravě se mohou ještě držet kolem 20 stupňů. Po sněhové nadílce se ale ochladí na většině území a následující dny přinesou další mrazivá rána.
 
 
Sněhovou kalamitu podobnou té, která zřejmě nyní postihne horské oblasti, zažila v této roční době Praha 11. května roku 1978, připomněla Honsová. „O den později nasněžilo i v Brně. Je to v dějinách nejpozději zaznamenaná trvalejší sněhová pokrývka v nížinách pro stanice Praha-Karlov a Brno-Tuřany,“ upřesnila.

Zdroj: www.novinky.cz 

 

 

 

 

Jak to bude na konci týdne, o víkendu  a  v následujících dnech vypadat na oblíbených místech Šumavy, můžete sledovat také prostřednictvím webových kamer a meteostanic serveru sumava.eu

 

 

ŠUMAVA ONLINE 24 HODIN DENNĚ

 

 

 

kamery

 

 

 

banner pocasi

 

 

 

{jcomments off}