Ledoví muži přinesou zimu

 

Český hydrometeorologický ústav rozšířil výstrahu před silným větrem a deštěm na většině našeho území, Plzeňský kraj do výstrahy momentálně zahrnutý není

 zdroj: chmi

Ochladit se může během několika hodin až o 15 °C, silný vítr může dosahovat až 70km/hod. a na horách  lze očekávat sněhovou nadílku, až do 15 cm.

 

————————————

 

 

Výstraha před jevem s vysokou pravděpodobností výskytu: Silný vítr

Platnost 11.5.2020 od 14:00 do 12.5.2020 02:00

 

 
 
 
Pro kraje: Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Ústecký kraj (Bílina, Děčín, Chomutov, Kadaň, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem, Žatec), Liberecký kraj (Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Nový Bor, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod), Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Moravskoslezský kraj.

 

 

Čerstvý vítr místy s nárazy 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), v bouřkách mohou být krátkodobě nárazy přes 20 m/s (přes 70 km/h).

 

Doporučení ke zmírnění následků jevu: Možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

 

Předpověď počasí pro Plzeňský kraj na pondělí 11.05. a úterý 12.05.2020

Předpověď na pondělí


Situace: Přes naše území bude postupovat k jihovýchodu výrazná studená fronta.

Počasí (12-22): Zataženo s deštěm, odpoledne místy i vydatnějším. Ojediněle, na jihu místy bouřky. Později večer budou srážky nejprve na horách, během noci postupně i ve vyšších polohách nad 600 m přecházet v déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší teploty 14 až 17 °C, na horách 12 až 15 °C. Odpoledne ochlazování. Čerstvý vítr severních směrů 5 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s (tj. kolem 55 km/h).

Komentář: Teplotní maxima budou dosažena kolem poledne, odpoledne ochlazování. Ve večerních hodinách a noci na úterý očekáváme od vyšších poloh tvorbu sněhové pokrývky. Mokrý a těžký sníh může v kombinaci s větrem způsobovat lámání větví a komplikace zejména v energetice a dopravě.

Rozptylové podmínky: dobré

 

Předpověď na noc a úterý

Situace: Za studenou frontou se k nám začne od západu rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu. Po jeho přední straně k nám pronikne arktický vzduch od severu.

Počasí v noci (22-07): Zpočátku zataženo s doznívajícím deštěm, v polohách nad 500 m déšť se sněhem nebo sněžení. Během noci od severozápadu ustávání srážek a ve druhé polovině noci i ubývání oblačnosti. Nejnižší teploty +3 až 0 °C, na horách 0 až -3 °C. Na horách tvorba náledí a zmrazků. Zpočátku čerstvý severní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s (tj. kolem 55 km/h), ve druhé polovině noci mírný 2 až 6 m/s.

Komentář: Od vyšších poloh tvorba nové sněhové pokrývky. Na horách tvorba náledí a zmrazků. Mokrý a těžký sníh může v kombinaci s větrem způsobovat lámání větví a komplikace zejména v energetice a dopravě.

Počasí přes den (07-24): Skoro jasno až polojasno, přechodně až oblačno. Zpočátku na jihovýchodě až oblačno a na Šumavě a v Pošumaví ojediněle slabé sněžení. Nejvyšší teploty 9 až 12 °C, na horách 5 až 8 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Rozptylové podmínky: dobré

 

 

-chmi-

{jcomments off}