Dnes v poledne se rozezní zvony a sirény sanitek

V úterý 12. května se, na dobu jedné minuty, ve 12 hodin rozezní zvony a vozy zdravotnických záchranných služeb jako poděkování všem zdravotníkům

Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Asociací záchranných služeb a Českou biskupskou konferencí tak vyjádří poděkování všem pracovníkům ve zdravotnictví za jejich mimořádné nasazení v boji s koronavirem.

 

„Všichni zdravotničtí pracovníci byli, jsou a budou při řešení těchto krizových situací našimi hrdiny a já jim za jejich nasazení v boji s koronavirem nesmírně děkuji. Jejich práce byla, s ohledem na závažnost situace, kterou nikdo z nás ještě nezažil, velmi fyzicky i psychicky náročná. Cílem jejich každodenního snažení bylo minimalizovat případný přenos nákazy při kontaktu nemocného s dalšími osobami a zabránit šíření infekčního onemocnění. Právě díky nim se nám to podařilo,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

 

 

Dne 12. května každoročně slavíme Mezinárodní den sester, jako připomínku narození Florence Nightingale, anglické ošetřovatelky a zakladatelky povolání zdravotní sestry.

florence nightingale

 


Florence Nightingale (12. 5. 1820 – 13. 8. 1910) byla anglická ošetřovatelka a jedna z nejvýznamnějších osobností viktoriánské doby. Je považována za zakladatelku a průkopnici povolání všeobecné (zdravotní) sestry a moderního ošetřovatelství.

 

Do povědomí se zapsala především jako „Lady of the Lamp“ neboli „Dáma s lampou“, lampa
kterou si vysloužila za svoji obětavou ošetřovatelskou práci při Krymské válce, kde pracovala v armádní nemocnici v Scutari.

 

Významně se zasloužila o modernizaci ošetřovatelské praxe a zavedla standardy péče a hygieny, které mimo jiné pomohly rapidně snížit úmrtnost vojáků v již zmíněné Krymské válce. Kromě ošetřovatelské praxe také vydala mnoho publikací, v nichž se věnovala sociálním problémům, záležitostem ovlivňujícím zdraví a mnoho dalšímu. Za svoji činnost obdržela od královny Viktorie Královský Červený kříž a jako první britská žena Řád za zásluhy pro britské impérium. Více informací o jejím životě najdete zde.

dokument_c_1_zivotopis

 

Rok 2020 rokem sester a porodních asistentek

Světová zdravotnická organizace (WHO) označila celý rok 2020 na počest dvoustého výročí narození Florence Nightingale za „Rok sester a porodních asistentek“. Všeobecné (zdravotní) sestry a porodní asistentky jsou povolání, která jsou nezbytná pro dosažení všeobecného pokrytí zdraví.  Sestry se nacházejí v centru většiny zdravotních týmů a mají klíčovou roli při podpoře zdraví, prevenci a léčbě nemocí. V mnoha zemích tvoří více než 50% zdravotníků a také více než 50% nedostatku celosvětové pracovní síly v oblasti zdraví do roku 2030. 

 

Obrovský význam, jaký zastávají v systému zdravotní péče, můžeme vidět především v těchto dnech, kdy se celosvětově potýkáme s nepříznivou epidemiologickou situací v souvislosti s nemocí COVID 19 a jsou to právě sestry, které této nemoci čelí s nejvyšším nasazením v první linii a tím jenom dokazují, jak je jejich práce důležitá a nepostradatelná.

 

Kromě již zmíněného „Roku sester a porodních asistentek“ s sebou nese dvousté výročí narození Florence i celosvětový tříletý projekt Mezinárodní rady sester (ICN) a Světové zdravotnické organizace (WHO) „Nursing now“, který má být ukončen právě u příležitosti dvoustého výročí jejího narození.

 

Cílem projektu je pozdvižení statutu a profilu ošetřovatelství.  Do této celosvětové kampaně  se zapojilo 587 skupin ošetřovatelských osob ze 117 zemí. ČR se k tomuto projektu, Ministerstvo zdravotnictví spolu s Asociací vysokoškolských vzdělavatelů nelékařských profesí, Českou asociací sester, Profesní a odborovou unií zdravotnických pracovníků a Spolkem vysokoškolsky vzdělaných sester, připojila. 

Českými patrony se stali světoznámý operní pěvec Štefan Margita a jeho manželka, zpěvačka Hana Zagorová. Více zde.

 

mz cr

{jcomments off}