Ošetřovné za duben pro OSVČ – spuštěno 11. 5.

„Ošetřovné“ OSVČ za duben lze uplatňovat –  MPO očekává desítky tisíc žádostí

zdroj: mpo

Od 11. května mohou osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) žádat o „ošetřovné“ za duben. A to v rámci 2. výzvy ze speciálního dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu…

 

osetrovne

Podpora je určená lidem, kteří po uzavření škol či zařízení sociálních služeb kvůli koronaviru nemohou v kontextu s péčí o dítě nebo hendikepovaného člověka vykonávat samostatnou výdělečnou činnost hlavní. Při splnění stanovených podmínek mohou dostat pomoc ve výši 500 Kč za kalendářní den. O „ošetřovné“ se žádá prostřednictvím inteligentního on-line formuláře dostupného, stejně jako všechny detailní informace, na www.mpo.cz/osetrovneosvc.

 

 

Vyplněný e-tiskopis spolu s jednou přílohou o uzavření zařízení se posílá na MPO. A to prostřednictvím datové schránky nebo vytištěný poštou. Právě datová schránka znamená nejrychlejší vyřízení žádosti,říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

 

Datová schránka je zdarma a lze s ní komunikovat se všemi orgány veřejné správy. Podrobnosti jsou k dispozici na https://www.datoveschranky.info/,říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro hospodářskou politiku a podnikání Silvana Jirotková a dodává: „Funguje pro ověřenou elektronickou komunikaci nejen klient-úřad, ale také úřad-klient.“ Podávání žádosti prostřednictvím e-mailu s elektronickým podpisem se ukázalo jako naprosto nevyhovující, 90 % žádostí bylo špatně elektronicky podepsáno. I to je důvod, proč je jednoznačně vhodnější používat datovou schránku, s kterou podnikatelé umí lépe pracovat.

 

Od 1. do 30. dubna MPO přijalo žádosti o „ošetřovné“ OSVČ od 68 tisíc lidí. Z toho 50 tisíc schválilo a jen tři tisíce zamítlo. Nejčastěji proto, že žádost přišla víckrát, OSVČ neexistovala nebo šlo o pokus o podvod. V současné době je zbývajících 15 tisíc žádostí vráceno kvůli chybám, na opravu či doplnění, celkem museli pracovníci MPO vrátit podnikatelům k odstranění chyb cca 25 tisíc žádostí. Zejména proto, že bylo špatně uvedeno číslo bankovního účtu, chyběla identifikace OSVČ, na žádostí nebyl podpis (normální, často ale také elektronický), chybělo potvrzení o uzavřené školce, dětské skupině apod.

 

Formulář už nelze udělat jednodušeji, žadatel jen doplní osobní údaje a údaje ke svému podnikání (IČ, DIČ apod.) Bez podpisu nebo čísla účtu nemůže MPO nic poslat,” upřesňuje vicepremiér Havlíček a doplňuje:Potvrzení o zavřeném zařízení samozřejmě taky potřebujeme, některé školky byly otevřené, navíc je to jediná identifikace, že dítě či hendikepovaný člověk  školu/školku/dětskou skupinu/ústav navštěvuje.“

 

Žádosti o „ošetřovné“ za duben budou moci OSVČ podávat do 7. června, na přípravu a odeslání tak budou mít víc času. Dosud MPO na tuto dotaci, kterou resort v reakci na pandemii koronaviru připravil v rekordně krátké době, protože zákon o nemocenském pojištění s tímto ošetřovným  pro OSVČ nepočítá, vyplatilo cca 300 milionů korun.

 

-mpo-