Hejtman Plzeňského kraje v pondělí skončil ve funkci

Zastupitelé Plzeňského kraje odvolali hejtmana

 

hejtman j.bernard

Na 22. zasedání Zastupitelstva Plzeňského kraje v pondělí 8. června 2020 zastupitelé schválili návrh na odvolání hejtmana, který předkládal sám Josef Bernard. Pro odvolání bylo 39 přítomných zastupitelů, 3 se zdrželi a 2 byli proti.

 

Jedno místo v Radě Plzeňského kraje nebylo dále voleno, rada je obsazena osmi členy a zůstává usnášeníschopná. Pravomoci hejtmana přechází na statutární zástupkyni, náměstkyni hejtmana Marcelu Krejsovou, jako její zástupce byl na jednání odhlasován Ivo Grüner.

 

 

Plzeňský kraj bude pokračovat do konce volebního období bez hejtmana. Formálně bude kraj reprezentovat první náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová z ODS. 

 

„Dnes mě zastupitelé Plzeňského kraje odvolali z postu hejtmana. Sám jsem tento návrh na zastupitelstvo přinesl, protože mi přišlo fér, v momentu, kdy jsem vystoupil ze sociální demokracie, nechat o svém dalším působení hlasovat své kolegy.

 

Před vlastním hlasováním jsem nechtěl přistoupit na žádné politické dohody, které by mě v křesle udržely. To jsem totiž kvůli nějakému svému chvilkovému prospěchu dělat opravdu nechtěl. Jsem ale upřímně rád, že se za ty čtyři roky práce nemusím vůbec stydět,“ vyjádřil se Josef Bernard na svém facebookovém profilu. 

 

Hejtmanovo odvolání podpořila koaliční ČSSD, ODS, Koalice pro Plzeňský kraj, za niž byli zvolení zastupitelé z KDU-ČSL, pro odvolání byla také opoziční TOP 09, KSČM a ANO.

Proti hlasoval Pavel Čížek z koaliční strany Starostové a Patrioti, ale také členka ČSSD Světlana Budková.

Bernard a další dva zastupitelé Starostů a Patriotů se hlasování zdrželi.

ČSSD, která má podle koaliční smlouvy zastávat post hejtmana, nikoho nenavrhla, stejně jako jiné strany.

 

„Protože je to tak blízko podzimních voleb, bylo by to nekorektní. Stávající rada bude pokračovat bez hejtmana,“ řekl náměstek hejtmana Ivo Grüner z ČSSD. 

 

„Osobně nechci patřit do klubu, který mě za svého člena už nadále nechce. Vzhledem k tomu, že vedení plzeňské ČSSD už dlouhodobě svými výpady proti mé osobě naznačuje, že si nepřeje, abych v práci pokračoval, rozhodl jsem se ulehčit všem situaci a z této strany odejít,“ napsal Josef Bernard na začátku května na svém facebookovém profilu důvody, proč z ČSSD odchází.Bernard už loni oznámil, že nepůjde do krajských voleb za ČSSD. Měl k politice strany výhrady a dožadoval se její reformy. 

Zdroj: tz pk,  www.idnes.cz/plzen

{jcomments off}