krizek

Další křížek připomíná původní osadu Šumavy

DOBRÁ ZPRÁVA – DALŠÍ KŘÍŽEK!

Šumavský patriot Emil Kintzl ve spolupráci s majitelem Chaty Rovina, kameníkem Martinem Beránkem, za podpory města Hartmanice, pekaře Karla Rendla, fotografa Michala Fišera a dalších lidí, a také spolku Přátelé Mouřence, vztyčil na Šumavě další kříž.

 

S nápadem přišel pamětník a vypravěč šumavských příběhů Emil Kintzl. „Na Rovině kdysi stála malá kaplička. Za bolševika zmizela a s ní i celá vesnice. Novým křížkem chceme připomenout nejen zničenou kapličku, ale i pracovité lidi, kteří na Rovině kdysi spokojeně žili. S instalací křížku pomohl kameník Martin Beránek.

„Moje babička pochází ze Šumavy. Vyrůstala tady od 20. let. Jsem rád, že zase můžu něco Šumavě vrátit. Emil má nápady a my mu je pomáháme realizovat,“ usmívá se kameník, který už loni pomáhal Emilu Kintzlovi s obnovou křížku na skále v Anníně a letos v Palvínově.


Křížek je připomínkou dnes již zaniklé obce na Rovině a obyvatel, kteří tu po generace žili až do války…

 „Tím, že znovu stavíme křížky, splácíme dluh za ty špatné lidi, kteří křížky a kapličky ničili. Tyto drobné památky do přírody patří, protože připomínají tu lepší stránku lidských vlastností, že lidé v něco věřili a něčeho si vážili,“ vysvětluje Emil Kintzl.

 

Žehnání křížku proběhne už tuto neděli ve 14 hodin.

 

 

 krizek

 

 

 

 

 

-lm-

{jcomments off}