horko

Páteční vedro bude nebezpečné

horko

 

 

 

 

 

Páteční  teploty překročí místy 34°C, maximálně důležitá jsou opatření ochrany zdraví!

 

 

(chmi) Na dnešek platí, od 11 do 19 hodin, varování před velmi vysokými teplotami, které mohou na některých místech dosahovat až 34 °C.

 

Varování meteorologů před  únavným vedrem, nebezpečným pro lidský organismus,  platí pro oblasti:

 

Hlavní město Praha, Středočeský kraj, Ústecký kraj (Bílina, Děčín, Chomutov, Kadaň, Litoměřice, Litvínov, Louny, Lovosice, Most, Podbořany, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem, Žatec), Liberecký kraj (Česká Lípa).

 

 

mapa horko

 

I v dalších regionech ale budou teploty v pátek šplhat vysoko, nad 31 °C:

Pro kraje: Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj (Rumburk, Varnsdorf), Liberecký kraj (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Nový Bor, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod), Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Kraj Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj (Konice, Lipník nad Bečvou, Litovel, Olomouc, Prostějov, Přerov), Zlínský kraj (Kroměříž, Otrokovice, Uherské Hradiště).

 

Hrozby a doporučení k jejich zmírnění:

Velmi vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem.

Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami.

Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách.

Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci.

Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům.

 

V sobotu 22.8. nejvyšší denní teploty místy překročí 31 °C a od západu, při přechodu studené fronty, se ojediněle mohou vyskytnout silné nebo i velmi silné bouřky s přívalovými srážkami kolem 60 mm, nárazovým větrem (70-90 km/h) a kroupami.

 

>>> Bouře Ellen pustošila Irsko, v sobotu udeří v Česku

oure

 

Předpověď pro Plzeňský kraj na následující dny:

 

Předpověď na noc a pátek

NOC: jasno, nejnižší teploty ve všech polohách 16 až 13 °C. Slabý jižní vítr 1 až 4 m/s.


DEN: j
asno nebo skoro jasno. Nejvyšší teploty 31 až 34 °C, na Plzeňsku ojediněle až 35 °C. Na horách 27 až 30 °C. Slabý jižní až jihovýchodní vítr 1 až 4 m/s.

 

 

Předpověď na sobotu (00-24):

Zpočátku skoro jasno až polojasno, během dne od západu přibývání oblačnosti a na většině území postupně přeháňky a bouřky, ojediněle i silné. Nejnižší noční teploty 18 až 15 °C, nejvyšší denní 25 až 28 °C, na východě a jihovýchodě kraje ojediněle až 29 °C. Slabý jižní, během dne mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s se, v bouřkách přechodně zesílí.

V bouřkách zejména ve východní polovině kraje se mohou ojediněle vyskytnout kroupy, přívalové srážky a silný nárazový vítr!

 

 

Předpověď na neděli (00-24):

Polojasno až oblačno, zejména na horách místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Večer ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejnižší noční teploty 15 až 12 °C, nejvyšší denní 23 až 26 °C. Mírný západní vítr 3 až 6 m/s, bude k večeru slábnout.

 

Předpověď na pondělí (00-24):

Polojasno, v odpoledních hodinách přechodně až oblačno a ojediněle možnost přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 12 až 9 °C, nejvyšší denní 22 až 25 °C. Slabý, během dne přechodně mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.


 

JAKÉ BUDE POČASÍ NA ŠUMAVĚ? SLEDUJTE ONLINE NA KAMERÁCH a v předpovědi:

 

 

ŠUMAVA ONLINE 24 HODIN DENNĚ

 

kamery

 

banner pocasi

 – red, pm, chmi –

{jcomments off}