nemsus

Boj o další osud nemocnice

 

 

 

Sušická veřejnost svádí podruhé boj o další osud nemocnice

 

 

 

Tisková zpráva petičního výboru
Sušice, 20. září 2020

 

 

       Sušická veřejnost svádí podruhé boj o další osud nemocnice. V pondělí dne 14.9.2020 byli nečekaně odvoláni ze sušické nemocnice jednatelé Václav Rada a Pavel Hais. Na návrh dozorčí rady je odvolala valná hromada, jejíž funkci zastává sedmičlenná rada města. Pod petici, která žádá vedení města Sušice, aby zrušila své rozhodnutí se za 4 dny podepsalo přes 600 občanů.

 

 

        Občanská iniciativa se rozhodla sepsat petici a doložit radě a zastupitelům města zájem veřejnosti o Sušickou nemocnici a nesouhlas s jejich kroky. „My níže podepsaní, naléhavě žádáme vedení města Sušice, okres Klatovy, aby zrušili své rozhodnutí. Žádáme o jejich setrvání ve funkcích jednatelů v sušické nemocnici.“ Napsal v úvodu autor petice Jan Janda. Vedení města si objednalo nezávislou odbornou analýzu Sušické nemocnice k roku 2020, která jednoznačně vypovídá ve prospěch bývalých jednatelů. Pověřená firma SEFIMA s mnohaletou zkušeností po dlouhých obstrukcích na zastupitelstvu dne 16.9.2020 představila zpracovaná data. Analýza dokládá, že odvolaní jednatelé nastavili za velmi krátkou dobu procesy pro stále menší ztrátovost nemocnice a její stabilizaci, kvalitně a účinně.

 

 

        Jedním z nejnaléhavějších výsledků analýzy Sušická nemocnice 2020 je konstatování, že pronájem nemocnice v roce 2015 nemsusbyl chybným krokem, který Sušickou nemocnici výrazně poškodil, a potvrdil současnou koncepci provozu nemocnice pod městem. Město přijalo nemocnici pod svá křídla po odchodu bývalého pronajímatele, společnosti Nemos Sokolov/Penta Hospitals, který předal nemocnici bez akutní lůžkové péče pouze s interním oddělením, LDN a ambulancemi.

 

 

       „Před 3 lety jsem sepsala Petici za záchranu provozu sušické nemocnice, kterou podepsalo přes 5000 občanů a obávám se, že rozhodnutím Valné hromady sušické nemocnice se bude historie s uzavíráním oddělení opakovat.“ Informovala Zuzana Hrabá autorka předešlé petice a členka petičního výboru. „Nelíbí se mi způsob, jakým k odvolání jednatelů došlo. Jsem šokován. Audit měl Radu a Haise “odstřelit”, jeho výsledek a prezentace však odhalila, jak si doopravdy vedli. Jsou morálními vítězi. Myslím si, že pan starosta dělá za pomoci zastupitelů ODS a ANO, předsedy dozorčí rady pana Chejna a dalších vše pro likvidaci sušické nemocnice.“ Napsal jako komentář jeden ze signatářů elektronické verze petice s názvem Pavel Hais a Václav Rada zpět do vedení sušické nemocnice.

 

 

       Odvolaní jednatelé rozjednali pořízení nového CT přístroje pro region Sušicko, který je nezbytný pro další rozvoj nemocnice a dalších oborů. S pořízením přístroje ovšem veřejně nesouhlasil nový jednatel a ředitel nemocnice Bc. Jiří Vlček, MBA. „Současný ředitel nemocnice po svém vystupování na zastupitelstvu, odmítnutím pořízení CT-čka a svou profesní minulostí ve mně zanechal značnou nedůvěru pokračovat v rozjeté a dobře nastavené práci stejně dobře, jako bývalí jednatelé.“ dodala Zuzana Hrabá.

 

 

       Jakákoliv destabilizace lůžkového zdravotnického zařízení v době druhé vlny koronavirové pandemie je hazardem se zdravím občanů a naplňuje prvky obecného ohrožení.

 

 

       Petici je možné podepsat v elektronické podobě na tomto odkazu: https://www.petice.com/pavel_hais_a_vaclav_rada_zpt_do_vedeni_suicke_nemocnic?u=6046442&s=76591839&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR1fHWvbfQfL08ylGl6HgtZ_jd0lo6osrPnQVfLGdSaIcu2tSrJoT9Lj-JM a zároveň v tištěné podobě na hlavním podpisovém místě na pobočce OK klient, Havlíčkova 101, Sušice (naproti velké poště). Zde je možnost vyzvednutí prázdných petičních archů a odevzdání podepsaných do 30.9.

 

 

 

Kontakt pro média:

 

 

Sarah Huikari
sarah.huikari@gmail.com
+420 605 858 045

 

 

Zuzana Hrabá
zuzana.hraba@seznam.cz
+420 731 178 697 

 

 

 


 

{jcomments off}