nemocnisus

Další výrazný otřes v Sušické nemocnici

 

 

 

Další výrazný otřes v Sušické nemocnici

 

 

 

       Z funkce byli odvoláni jednatelé Václav Rada, který byl zároveň ředitelem, a Pavel Hais. Nově zařízení vede bývalý šéf Klatovské nemocnice. Sušická nemocnice, která patří městu a provází ji letité provozní a ekonomické problémy, má za sebou další zásadní zvrat. Městská rada na doporučení dozorčí rady nemocnice v pondělí s okamžitou platností odvolala oba jednatele společnosti. Jedním byl ředitel nemocnice Václava Rada a druhým radní města Pavel Hais (Piráti). Novým šéfem nemocnice radní jmenovali Jiřího Vlčka, bývalého ředitele nemocnice v Klatovech. Mezi oficiálně uvedenými důvody k odvolání vedení nemocnice patřila ztráta zhruba 30 milionů za sedm měsíců letošního roku nebo to, že mzdové náklady měly o 15 procent převyšovat tržby. Dalšími uvedenými důvody byla manažerská pochybení, odchod části personálu nebo podávání zkreslených informací o stavu v nemocnice. Zastánci verdiktu radních mluví o neudržitelné situaci v nemocnici. Kritici naproti tomu rozhodnutí radních označují za unáhlené a obávají se provozního kolapsu zařízení. Nemocnici v Sušici původně provozovalo město. Když užnemocnisus nebylo schopno chod zajistit, pronajalo zařízení soukromé firmě. I pak došlo k zásadnímu omezení provozu a město od loňského září nemocnici znovu převzalo do své režie. Letos v lednu tam byl obnoven provoz v dřívějším rozsahu. Město ale muselo chod dotovat desítkami milionů korun.

 

 

Šedesát milionů od města

       “Došli jsme k závěru, že situace v nemocnici je dlouhodobě ekonomicky neudržitelná. Město už na provoz uvolnilo zhruba 60 milionů korun,” prohlásil starosta Sušice Petr Mottl (ODS). Starosta tvrdí, že v koronavirové krizi, kdy se město potýká s výrazným poklesem příjmů, nemůže dál tak výrazně dotovat provoz nemocnice. Mottl připustil, že odvolaní jednatelé při obnovení provozu odvedli kus dobré práce, ale upozorňuje, že se vedení nemocnice nevěnovali na plný úvazek a působili zároveň ve svých původních profesích. Budoucnost Sušické nemocnice je podle starosty v jejím začlenění mezi zdravotnická zařízení spadající pod Plzeňský kraj. Krajskou radní pro zdravotnictví, opoziční zastupitelku Sušice Milenu Stárkovou (ČSSD), krok radních zaskočil. Upozornila, že si radní nechali před časem udělat od odborné firmy analýzu situace nemocnice. “Dokument v podstatě potvrzuje, že kroky jednatelů byly správné. Je tam uvedeno, že na důkladnou ekonomickou analýzu je ještě příliš brzy. Z analýzy vyznívá, že nemocnice budoucnost má,” konstatovala Stárková, která se domnívá, že si jednatelé vedli dobře. Starosta Sušice nicméně závěry zmiňované analýzy zpochybnil. “Myslím, že tam chybí některé základní věci. Ani se tam nedočtete, kolik má nemocnice zaměstnanců,” uvedl Petr Mottl.

 

 

“Obávám se, že se to teď zhroutí”

        Dnes už bývalý ředitel a jednatel nemocnice Václav Rada řekl, že i krajské nemocnice potřebují dotovat provoz mnohamilionovými dotacemi. Připomenul že Sušická nemocnice potřebovala v posledních měsících investovat do svého vybavení. “Dá se říct, že v podstatě začínala od nuly. Lidé ze zdravotnictví nám říkali, že je důležité mít nemocnici plnou a ona už nyní plná je. Jenom záchranka tam měsíčně přiveze 150 pacientů. Myslím, že pro region je nemocnice zapotřebí. Obávám se, že se to teď zhroutí. Pro fungování nemocnice byly důležité přátelské vztahy a lidi, kteří jí pomáhali a chtěli ji v Sušici zachránit. Trochu se bojím, že nové vedení to nyní povede úplně jinak,” řekl Václav Rada. Zastupitelé Plzeňského kraje nedávno odmítli dát Sušické nemocnici na provoz dotaci deset milionů korun. Zdůvodnili to nedostatkem informací o situaci nemocnice. Představitelé kraje nicméně uznávají, že zařízení je třeba udržet v chodu a připouštějí v budoucnu její převzetí krajem. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 45 tisíc obyvatel. 

 

 

Zdroj : idnes.cz

 

 


 

{jcomments off}