starkova

Dopis zastupitelům města Sušice

 

 

 

Dopis zastupitelům města Sušice od radní PK pro zdravotnictví Mileny Stárkové

 

 

 

       Vážení kolegové, všichni jistě v těchto dnech vnímáme události kolem nemocnice. Dle mých informací podalo již více než 10 zdravotníků výpověď (výpovědní lhůta 2 měsíce). Chod nemocnice v noci a o víkendech je většinově zajišťován formou DPP či DPČ, kde je výpovědní lhůta 14 dní. Tak to chodí i v jiných nemocnicích, neboť zákonnou normu přesčasových hodin 416/rok zpravidla zdravotníci vyčerpají v první polovině roku. Dohodami se tak obchází zákon. Znamená to ovšem, že při prvním odchodu zaměstnanců chybí zajištění služeb o víkendu a v noci. V naší nemocnici tuto službu (Lékařskou pohotovostní službu – LPS, neboli Lékařskou službu první pomoci – LSPP) platí prostřednictvím veřejné zakázky Plzeňský kraj. Bude tato služba zajištěna v následujících měsících?
starrk

 

 

       Všichni vnímáme zhoršující se situaci ohledně COVID-19, je možné, že budeme potřebovat každé nemocniční lůžko. Oproti jaru má nyní za povinnost každá akutní nemocnice postarat se o pacienty s touto diagnózou (s výjimkou vážných stavů, ty zatím, do naplnění kapacity míří do FN Plzeň). Považuji za velmi nezodpovědné v této době rozkolísat fungující nemocnici.

 

 

       Uvědomme si, že na konci minulého roku jsme schválili koncepci a variantu chodu nemocnice s akutní péčí a doporučili nákup CT na úvěr. Když město nemocnici převzalo, žádnou akutní péči již neposkytovala (!), takže jsme museli počítat s nutnými dotacemi. Pokud jsou příčinou změny Vašeho názoru na nemocnici peníze, potom bychom měli odložit výstavbu nové sportovní haly. Jinak zahodíme nejen vynaložené finanční prostředky, ale i úsilí mnoha lidí a důvěru našich občanů. Nelíbí se mi, že pan starosta pokračuje útoky vůči Plzeňskému kraji: “Stávající vedení kraje, neudělalo pro naši nemocnici téměř nic, přestože vedení zdravotnického rezortu měla, dlouhodobě na starost členka zastupitelstva našeho města”(citace ze Sušických novin). Není to pravda. Od roku 2018 poslal kraj sušické nemocnici 10,2 mil. Kč.

 

 

       Rada města 13. 3. 2020 pověřila pana starostu poslat na hejtmanství ohledně nemocnice dopis k možné spolupráci. Následovala schůzka na sušické radnici. Doporučila jsem vypracování několika variant možného řešení budoucího provozu nemocnice (město&kraj), předložení sušickým zastupitelům ke schválení (začít musíme v Sušici!) a teprve poté s takovým materiálem jít na Plzeňský kraj. Nestalo se tak.

 

 

       Proč pan starosta ani jednou za téměř devět měsíců fungování nemocnice nepřišel jednat na kraj? V zájmu budoucnosti nemocnice by přece mělo být normální, aby starosta, vedení nemocnice a radní pro zdravotnictví vystupovali spolu a jednotně. To se bohužel nedělo a není proto nic divného, že další dotace nebyla naprostou většinou krajských zastupitelů akceptována.

 

 

       Pro dokreslení situace sděluji, že před dvěma lety byla schválena dotace 10 mil. Kč pro plzeňskou Mulačovu nemocnici. Žádost byla méně vypovídající než ta sušická. Dotace Mulačově nemocnici se diskutovala cca rok mezi koaličními stranami. Za Sušici jsem bojovala jen já. A to bohužel nestačilo.

 

 

Milena Stárková 

 

 


 

{jcomments off}