p1080376

Šumava má nový návštěvní řád, platí na neomezenou dobu

Po létech nejistoty má Národní park Šumava nový návštěvní řád. Platí nikoliv na jeden rok, jak bylo v poslední době obyklé, ale na dobu neomezenou. Návštěvní řád obecně stanovuje podmínky pro turistické, sportovní a rekreační aktivity osob na území Národního parku Šumava.

 

p1080376

 

Nový návštěvní řád začne platit od 1. května. „Podstatná změna se týká doby jeho platnosti. Oproti minulým letům, kdy byl návštěvní řád schvalován jen na dobu jednoho roku a situace udržovala milovníky šumavské přírody, obce, podnikatele i Správu NP a CHKO Šumava v nepříjemném napětí, se nám konečně podařilo schválit turistická pravidla na dobu neurčitou,” pochvaluje si ředitel Správy NP a CHKO Šumava Jiří Mánek.

Největší změnou v něm je zpřístupnění tradičního hraničního přechodu s Německem Modrý sloup. „Po loňském rozhodnutí státní správy a ministerstva životního prostředí se pro veřejnost otevírá přístup k Luznému přes hraniční přechod Modrý sloup, který sloužil lidem tisíc let. Jen několik posledních desetiletí byl uzavřený. Návštěvní řád tak reaguje na potřeby návštěvníků české i bavorské strany Šumavy a reflektuje přání Správy NP a CHKO Šumava i NP Bavorský les,” doplňuje Jiří Mánek.

Schválený návštěvní řád také určuje nová pravidla pro splouvání Vltavy, která podle zaměstnanců parku již prokazatelně nebudou mít významný negativní vliv na vzácnou šumavskou přírodu. Vodáci mohou splouvat od 1.5. do 31.10. – každý den od osmi ráno do osmi do večera. Poslední vyplutí z registračního místa na Soumarském mostě je možné v 16 hodin. V květnu je splouvání možné jen o víkendech a státních svátcích. V řadě případů je splouvání Vltavy možné jen v doprovodu akreditovaného průvodce.

Zákonem požadované posouzení, které určilo pravidla pro letošní splouvání, musel vypracovat autorizovaný posuzovatel. „Na základě vyhodnocení všech odborných podkladů jsem došel k závěru, že i když prakticky každé splouvání má nějaký dopad, schválená varianta už s dostatečnou jistotou nevyvolá významné vlivy na přírodu. Určité mírné ovlivnění je podle naší i evropské legislativy přípustné, jen je potřeba tyto méně významné vlivy dále snižovat,” vysvětluje Ondřej Bílek, autor odborného posouzení.

Jaká jsou pravidla splouvání pro rok 2013? „Zjednodušeně řečeno může na Teplou Vltavu v měsících mimo letní prázdniny vyjet skupinka do pěti lodí bez průvodce. Nad pět lodí jen s průvodcem. O letních prázdninách bude s průvodcem vyjíždět většina lodí. Maximální počet lodí, který bude moc Vltavu splout, se stejně jako v předchozích letech odvíjí od výšky hladiny. Od letošního roku může Vltavu splouvat v hodinových intervalech maximálně 63 lodí za den při výšce hladiny od 50 do 61 cm, bude-li hladina u Soumarského mostu vyšší než 61 centimetrů, může vyrazit více lodí, až 20 za hodinu,” uvádí mluvčí Správy NP a CHKO Šumava Pavel Pechoušek,.

 

Poplatky za splouvání se budou pohybovat v relaci od 300 do 500 korun. “Registrace plavidel pro splouvání úseku Soumarský most – most u Pěkné se provádí prostřednictvím internetového registračního systému nebo v povolené době splouvání přímo v nástupním místě Soumarský Most. Pro každé registrované plavidlo bude před splutím vyhrazeného úseku v nástupním místě Soumarský Most vydána nezaměnitelná registrační známka, kterou si každý vodák musí kvůli případné kontrole nalepit na loď a po splutí ji zlikvidovat,” dodává Pavel Pechoušek.

 

 

Josef Rychtář

 


foto: Antonín Vojvodík