Nečinnost ředitele maří snahu lékařů a sestřiček v boji s koronavirem

 

 

 Nečinnost ředitele maří snahu lékařů a sestřiček v boji s koronavirem

 

 

Tisková zpráva

Sušice 14. října 2020 15:00

 

 

       Pozice garanta lékařské péče a ošetřovatelské péče Sušické nemocnice není obsazena. MUDr. Krajník na tuto funkci rezignoval. Odvolání bývalých jednatelů Václava Rady a Pavla Haise zásadně destabilizovalo dostupnost akutní lůžkové péče i pohotovost. Nemocnice nemá optimálně nastavenou triáž, která má za cíl snížit riziko infekce mezi pacienty a zdravotníky na minimum. Nevhodné je i umístění odběrového místa.

 

 

       Sušická nemocnice v době nouzového stavu stále nemá žádného garanta lékařské ani ošetřovatelské péče. V době exponenciálně se šířící pandemie zodpovídá zdravotní ředitel a garant v jedné osobě za tvorbu, realizaci a dodržování směrnic. Také zodpovídá za bariérové přístupy mezi jednotlivými odděleními. Garantuje zavedení nařízení ministerstva zdravotnictví, které požaduje po všech nemocnicích, zavést u vstupu “triáž” pacientů. Jedná se o síto, které by mělo zachytit pacienty, kteří jsou buďto v podezření, že by mohli být nakažení koronavirem a nebo jsou pozitivní. Triáž informuje pacienty, měří jim teplotu a zároveň dohlíží, aby všechny návštěvy hned u vstupu dodržovali stanovené epidemiologické opatření.

 

 

       Při první vlně Covidu-19 na jaře 2020 tato triáž fungovala od rána do 15:00 odpoledne, poté se nemocnice uzamkla a funkci triáže plnila obsluha recepce. V současné době však triáž funguje v hlavní pracovní době. V odpoledních a podvečerních hodinách je vstup do nemocnice prakticky bez dozoru. V době nouzového stavu, ke dni 14.10.2020, nebyl ustanovený krizový tým a personál není dostatečně informovaný. Paradoxně na nutnost vytvoření krizového týmu a bariérových přístupů nového ředitele Bc. Jiřího Vlčka, MBA opakovaně upozorňovala prostřednictvím e-mailů, pro nadbytečnost propuštěná zdravotní sestra (asistentka zdravotního ředitele), paní Harantová, na jejíž místo ze zákona nebude možné šest měsíců přijmout nikoho nového.

 

 

      Dalším poměrně závažným pochybením nového vedení je, že se nepřihlásilo do výběrového řízení na LSPP (lékařská služba první pomoci – neboli pohotovost). Přihlášku je nutno podat každoročně v měsíci září. Termín pro podání uplynul, kraj tedy vyhlásil náhradní termín na příští měsíc. Jednatel Vlček po poslední primářské vizitě uvedl, že o dětskou pohotovost samozřejmě stojí, ale o nutnosti pohotovosti pro dospělé pacienty není přesvědčen. Kromě velkého významu pro pacienty je však LSPP důležitá i jako jistý zdroj financí na celý příští rok (prostřednictvím krajské dotace). Pohotovost pro děti i dospělé je tedy prozatím zabezpečená do konce roku. Rýsuje se problém u pohotovosti pro dospělé, kterou přes týden zabezpečuje Interna ale o víkendu v dopoledních hodinách praktičtí lékaři, se kterými ředitel Vlček zatím nejednal. To je rovněž v kompetenci zdravotního ředitele nebo hlavní sestry. Jak už jsme nastínili, nemocnice však v tuto chvíli zdravotního ředitele nemá.

 

 

za Občanskou Iniciativu #ProNasiNemocnici

Sarah Huikari

 

honza  


{jcomments off}