starkova

Otazníky kolem nemocnice

 

 

Otazníky kolem nemocnice

 

 

       Zdraví je největší poklad. Uvědomíme si to ve chvíli, kdy sami onemocníme nebo onemocní naši blízcí. Proto profese lékaře a zdravotní sestry patří trvale k těm nejváženějším. Že naše město má nonstop fungující nemocnici je skutečnost, která zlepšuje kvalitu života lidí zde žijících i k nám přijíždějících. A tak před rokem obnovení akutní lůžkové zdravotní péče všichni uvítali. Počet pacientů se postupně zvyšoval, pro zajímavost uvádím, že v létě 2020 přijímala nemocnice měsíčně cca 200 sanitek záchranky. Zdálo se, že nemocnice opět získává dobrou pověst a že je “z nejhoršího venku”. Odvolání obou jednatelů 14. září 2020 proto působilo nečekaně, vyvolalo odezvu veřejnosti a následně vedlo k rozkolísání nemocnice. 

 

 

starkovaA

Co vlastně vadilo

 

       Peníze? Ale – letos se počítá v rozpočtu pro nemocnici s částkou 29 mil. a navíc jí byla schválena smlouva s ČSOB o postoupení pohledávek (tzn. banka nemocnici posílá peníze za péči dříve než VZP).

       Politický vliv Pirátů? Vždyť jediný Pavel Hais měl tu odvahu vést nemocnici, když Penta už o ni nestála. Jako spolupracovníka si našel Václava Radu a pracovali zadarmo. Postarali se o znovuobnovení již zaniklé lůžkové akutní péče – za to měli dostat metál a NE vyhazov!

       Operativa kolen – MUDr. Krajník? Nemocnice měla vizi a ta se naplňovala. Kromě nutného běžného ošetření přijížděli i pacienti zdaleka, protože prostě PAN doktor kolena operovat umí. Dnes už i se svým kolegou MUDr. Horákem zdárně rozjíždějí péči v pražské církevní nemocnici. Obrovská škoda pro Sušici!

       Vysoké mzdy lékařů? Nikde nikdy nebyly porovnány mzdy za hodinu práce místních lékařů a primářů s nově příchozími. A porovnání s počtem ošetřených pacientů chybí úplně. Nikdo se nepozastavuje nad hodinovou odměnou učitele, policisty, programátora…. Prostě – pokud tyto profese potřebujeme, musíme je zaplatit.

 

 

       Jakou chirurgickou péči bude nemocnice v budoucnu poskytovat, je velkou neznámou. Vždyť vyjádření členů valné hromady (tj. rady města) k této oblasti jsou buď nulová nebo rozporuplná. Ředitelem nemocnice Bc. Vlčkem je opakovaně slibováno obnovení operativy, avšak nemocnici chybějí jak operatéři, tak lékaři ARO.

 

 

Rozbít něco, “když mám tu moc”, je snadné. Opak je nesrovnatelně obtížnější.

Sušičtí občané budou mít možnost vyjádřit svůj názor v referendu.

 

Milena Stárková, zastupitelka města Sušice

 

 



 

 

{jcomments off}